Sluiten
Groeningemuseum2 Met de klas Musea Brugge

Met je klas

Met begeleiding

Museummenu: Lekkerbekken kunnen in de musea smullen van rondleidingen met ateliermoment. Je kiest zelf wat je het liefste lust: een uitstap tussen meesterwerken in het Groeningemuseum, een bezoek aan een middeleeuws hospitaal, het Gruuthusemuseum of een kennismaking met ambachten uit ons nabije verleden. Tast toe!

Groeningemuseum2 Met de klas Musea Brugge

Praktisch

Groeningemuseum

Museummenu Ik-wij-jij

1ste graad basisonderwijs

We bewonderen geen selfies op je telefoon, maar eeuwenoude portretten aan de museummuur. Hoe poseren belangrijke families, welke kleren trok je aan, en vind je hints over wie er op staat? Na de rondleiding gaan we zelf aan de slag!

Boek dit museummenu

Museummenu Lieveling

3de graad basisonderwijs

Iedereen heeft een mening over kunst. We gaan samen op zoek naar waarom je een schilderij mooi of lelijk vindt. Ben je onder de indruk van de details en de waarheidgetrouwe weergave? Zijn het de kleuren die je een blij gevoel geven, of ben je geraakt door het onderwerp? Er zijn geen juiste of foute antwoorden, alleen verschillende meningen waar we samen met jullie naar op zoek gaan via leuke opdrachten.

Boek dit museummenu
Gruuthusemuseum Met de klas Musea Brugge

Gruuthusemuseum

Museummenu Ridders en Jonkvrouwen

Kleuters

In het paleis van Lodewijk van Gruuthuse is een feest voor ridders en jonkvrouwen. Komen jullie ook? Eerst moet je leren wat ridders en jonkvrouwen allemaal doen. Een jonkvrouw heet je welkom in het paleis en leert je buigen, zingen en eten als een edele heer of dame. Tot slot organiseren we een heus riddertoernooi. Wie rijgt de ring aan zijn lans?

Boek dit museummenu

Museummenu Lodewijk van Plus

1ste graad basisonderwijs

Ken jij Lodewijk van Plus? Hij woont in het grote huis op het plein. Daar moet zeker iets bijzonder te zien zijn! Luister naar het verhaal, wandel door het paleis van Lodewijk van Gruuthuse en ontdek prachtige voorwerpen uit het verleden van Brugge. Wat is een handschrift? Hoe werkt de sleutel van dit oude slot? Wie maakte dit wandtapijt? Geef het mooiste museumstuk een ‘gouden plus’ en zet in het atelier je eigen talenten in de kijker.

Boek dit museummenu

Museummenu Rijk

2de graad basisonderwijs

Verdien een zak vol gouden munten en voel je voor even heel erg rijk! Wie goud wil moet er wel voor werken. Zoek in het museum naar karweitjes en maak zo kennis met een familie van adel, een handelaar, een ambachtsman, … Na de rondleiding begrijp je helemaal waarom Brugge vroeger zo rijk was. Zouden er vandaag ook nog centen te verdienen zijn in de stad? Met deze vraag duiken we het atelier in.

Boek dit museummenu

Museummenu Stadswatchers

3de graad basisonderwijs

Doe mee aan de Stadswatchers-spelquiz. Ga met je klas op onderzoek in het Gruuthusemuseum en verzamel weetjes, data en andere kennis over Brugge. Tijdens de eindopdracht moet iedereen samenwerken. De klok tikt. Slaagt jouw klas er in om de geschiedenis van Brugge op een creatieve tijdlijn vorm te geven? Schrijf snel in voor deze super spannende activiteit en win de gegeerde Stadswatchers trofee met je klas!

Boek dit museummenu
Volkskundemuseum Met de klas Musea Brugge

Volkskundemuseum

Museummenu Aan het werk

2de graad basisonderwijs

Waarom waren er vroeger geen supermarkten of bol.com? Waaarom zaten kleermakers op tafel? En kon je betalen met de kaart? Een rondleiding met een leuke confrontatie tussen vroeger en nu. Achteraf maken we de winkelier in ons wakker en starten onze eigen snoepwinkel.

Boek dit museummenu

Museummenu Nondeknul, zei Stekvooie

3de graad basisonderwijs

Maak kennis met poppentheater Den Uyl, en de personages met al hun goede en kwade kanten. Duik daarna zelf in de wereld van het figurentheater. De leerlingen kiezen elk een pop met een specifieke karaktereigenschap en spelen vervolgens in groepjes korte scènes. Via hun stem, houding en bewegingen kruipen de leerlingen helemaal in het karakter van de pop.

Boek dit museummenu

Museummenu Kinderen van toen

1-3de graad basisonderwijs

Vroeger was het beter volgens oma en opa. Maar was dit wel zo? Zonder tablet en televisie moet het toch saai geweest zijn? Hadden ze toen al chocopasta en pizza? En een lekker knus dekbed na een warme douche? In de tentoonstelling ‘Kinderen van Toen, Senioren van Nu’, nemen we de klas mee naar de kindertijd van hun grootouders en overgrootouders. We gaan geen vraag of ervaring uit de weg. Wie lust nog een lepeltje levertraan?

Boek dit museummenu
Sint janshuismolen Met de klas Musea Brugge

Sint-Janshuismolen

De Molenbrigade

2de graad basisonderwijs

Duik met je leerlingen in de fascinerende wereld van windmolens en molenaars en word lid van de molenbrigade. Er zijn leuke filmpjes, een bezoek aan een echte molen en leerrijke toffe opdrachten uit de leskoffer. Reservatie en info vind je op www.molenbrigade.be