Sluiten
DSC 9594

Briklyoung

Music is my Medicine

In 2022 sloegen Musea Brugge en het Entrepot de handen in elkaar voor een nieuw Briklyoungtraject. Het doel van het traject was om een soundtrack te schrijven voor de tentoonstelling van ‘Oog in oog met de Dood’. Onder begeleiding van muzikanten en producers werd er hard gewerkt richting de live-performance op 7 januari 2023 op de indrukwekkende zolder van het Sint-Janshospitaal, recht boven de expo.

BRIKLYOUNG22 music FB eventbanner 1920x1005px

Het project

Briklyoung 2022 ging van start met een kick-off in het Arentshuis. De jongeren en begeleiders brachten samen een bezoek aan de tentoonstelling die de inspiratiebron vormde voor het project: 'Oog in oog met de dood' in het Sint-Janshospitaal.

Alles draaide rond één meesterwerk van Vlaams primitief Hugo van der Goes die rond 1485 ‘De dood van Maria’ uit zijn penseel toverde. Een schilderij dat 550 jaar na datum nog altijd tot de verbeelding spreekt. De kleuren spatten van het paneel. Het tafereel is als een ontroerende scene geknipt uit een film. Enkel de soundtrack ontbreekt… Geen toeval, want toen de schilder tijdens zijn leven een zware mentale inzinking had, kreeg hij muziektherapie als medicijn voorgeschreven om er bovenop te komen.

En dat was meteen de opzet van de vierde editie van Briklyoung. Samen met het Entrepot sloegen we de handen in elkaar om, onder begeleiding van enkele professionele artiesten, een eigen tune te schrijven voor het meesterwerk van Hugo van der Goes en de vele universele verhalen over afscheid, troost, kracht en spiritualiteit.

In verschillende sessies dachten de jongeren na over de link tussen de thema's van de expo en hun eigen leefwereld. Het Entrepot opende de deuren van Het Lab voor enkele intensieve sessies masterclasses in de audiostudio met muzikanten Owen en Joram. Na verschillende jam-sessies en repetities, kreeg de soundtrack van hun leven steeds meer vorm.

De showcase op de zolder van het Sint-Janshospitaal

Na een intensief parcours was het eindelijk zo ver. De feeërieke zolder van het Sint-Janshospitaal was volledige uitverkocht voor de exclusieve showcase van de Briklyoungers. De jongeren maakten er een fantastische show van.

Foto’s: © Femke den Hollander

DSC 9661
DSC 9659
DSC 9649
DSC 9641
DSC 9624
DSC 9594
DSC 9586
DSC 9584
DSC 9582
DSC 9563
DSC 9613