Sluiten
DSC 9594

Briklyoung

Tracé

Briklyoung, de artistieke jongerenwerking van Musea Brugge, ging in 2021-2022 aan de slag met het project Tracé. Het startpunt? De tentoonstelling van 'Strook. It's only a matter of time' die tussen 30 oktober 2021 tot 6 maart 2022 te bewonderen was op drie locaties van Musea Brugge.

Het project

In november 2021 kwamen negen jongeren (Lore, Regina, Bas, Manon, Dhiandra, Alicia, Erinn, Ellenmae en Koralie) voor de eerste keer samen om de tentoonstelling van Strook te bezoeken en om deel uit te maken van Briklyoung. Wat hadden ze gemeen met elkaar? De goesting om samen een kunstinstallaties te creëren.

Tijdens een tiental ateliers verdiepten de jongeren zich in de thematiek van Strook, namelijk herinneringen, tijd en sporen. Samen met De Batterie, die instond voor de artistieke invulling, gingen ze op zoek naar welke herinneringen hen bijblijven en vormen tot wie ze zijn. Ze dachten na over vragen zoals: “Wat houden herinneringen en sporen uit het verleden juist in en wat betekent dat voor hen?” “Welke sporen en herinneringen zullen wij achterlaten voor de toekomst?”

In de ateliers gingen de jongeren aan de slag en experimenteerden met verschillende technieken zoals fotografie, drukpers etc. om de antwoorden op deze vragen visueel vorm te geven. In een tweede fase maakten ze maquettes die de basis vormden voor de installaties. De kunstinstallaties kregen vorm op de buitenlocaties tussen de expo, namelijk op het Arentshof, rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk en op de site van het Sint-Janshospitaal. Op die manier gaven de jongeren een extra dimensie aan de expo en zorgden ze voor verbinding tussen de verschillende locaties. De naam Tracé verwijst dan ook naar sporen en verbinding.

Toonmoment

Van vrijdag 4 maart tot en met maandag 7 maart 2022 konden de bezoekers zich laten verwonderen door vier kunstinstallaties die je meenemen in de wereld van herinneringen, sporen en tijd vanuit het perspectief van de jongeren. Het resultaat was iets groots en intiems tegelijkertijd. De jongeren stonden gedurende deze avonden de bezoekers ook te woord bij hun installaties. Op zaterdag 5 maart liepen twee trajectsporen samen met de muzikale nocturne van Strook en de installaties van Tracé.

Meer informatie

Crew

Briklyoungers: Bas Vanhooren, Dhiandra Duthoit, Ellenmae Dhont, Erinn De Cloedt, Koralie Van Hoof, Lore Dhoest, Manon Bohyn en Regina Mikheli.

Projectbegeleiding: vzw De Batterie

Coördinatie: Lieven De Visch & Fien Straetmans

Briklyoung.be