Sluiten

Wie was Lodewijk van Gruuthuse

7 mei 2019

De bekendste eigenaar van het Gruuthusepaleis was Lodewijk van Brugge, heer van Gruuthuse, prins van Steenhuize, heer van Avelgem, Haamstede, Oostkamp, Beveren, Tielt-ten-Hove en Spiere en Graaf van Winchester. Ontdek hieronder meer over deze Ridder van het Gulden Vlies.

Longread Lodewijk 0000 GRO1557 I foto stadsfotografen

Inkomsten

Via erfenis en aankoop heeft Lodewijk van Gruuthuse verschillende heerlijkheden in bezit die hem de nodige inkomsten verschaffen. Een andere belangrijke bron van inkomsten is de taks die hij mag innen op (bijna) elke ingevoerde of lokaal gebrouwen ton bier – het ‘gruutgeld’.

HL 2

Luxueuze levensstijl

Dankzij deze inkomsten kan Lodewijk er een luxueuze levensstijl op nahouden. Zijn hof baadt in pracht en praal. Het is onder zijn bewind dat het Gruuthusepaleis wordt uitgebreid met de hoofdvleugel. Hij laat ook de rijk gedecoreerde bidkapel bouwen. Hij verzamelt en bestelt rijk versierde handschriften. Zijn bibliotheek was uitgebreid en bevatte, naast handschriften ook boeken van de vooraanstaande Brugse drukker Colard Mansion. Zijn inkomsten stellen hem ook in staat een belangrijke politieke, diplomatieke en militaire rol te spelen in Brugge en daarbuiten.

Longread plaquette Lodewijk X 1974 0054

Politieke loopbaan

Op jonge leeftijd wordt Lodewijk schildknaapschenker bij hertog Filips de Goede van Bourgondië. Vanaf dan is zijn carrière nauw verbonden met het Bourgondische hof. Hij neemt deel aan militaire acties van en voert diplomatieke missies uit voor de opeenvolgende hertogen Filips de Goede, Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. Deze opdrachten brengen hem ook in contact met het Engelse vorstenhuis.

Einde van zijn carrière

Lodewijk van Gruuthuse is één van de uitvoerders van het testament van Maria van Bourgondië, wanneer zij op jonge leeftijd sterft. In de gebeurtenissen na haar dood, komt Lodewijk tegenover Maria’s echtgenoot, Maximiliaan van Oostenrijk, te staan. In 1485 worden Lodewijks bezittingen geconfisqueerd. Hij verdwijnt zelfs voor drie jaar achter de tralies in Mechelen. Wanneer de politieke situatie wijzigt, komt Lodewijk vrij, maar in 1489 krijgt Maximiliaan opnieuw de macht in Vlaanderen. Lodewijks carrière is dan definitief voorbij. In 1491 wordt hij op een kapittelvergadering van het Gulden Vlies beschuldigd van verraad en valt hij in ongenade. Nog voor er een uitspraak komt, overlijdt hij in zijn paleis in Brugge.