Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Vernieuwde Gruuthusemuseum genomineerd voor Onroerenderfgoedprijs 2020

28 juli 2020

De Onroerenderfgoedprijs van de Vlaamse overheid zet bijzondere erfgoedprojecten in de kijker. Dit jaar ligt de nadruk op erfgoed dat publiek toegankelijk is. Een externe jury koos uit 43 inzendingen 3 laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2020. Het recent gerenoveerde Gruuthusemuseum in Brugge is geselecteerd, naast de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle en het Predikheren in Mechelen.

Gruuthusemuseum Creatiecel

Het stadspaleis van de heren van Gruuthuse is na een grondige restauratie opnieuw een absolute blikvanger in Brugge. Het museum geniet een historische en internationale uitstraling en kan op heel wat publieksbelangstelling rekenen.

De kern van het stadspaleis stamt uit de vijftiende eeuw. In de negentiende eeuw verbouwde de bekende neogotische architect Louis Delacenserie de site tot museum. Het geheel werd in 1938 beschermd en was intussen toe aan een grondige restauratie. Vorig jaar kon het museum, na een grondige aanpak, opnieuw de deuren openen. De restauratie van het Gruuthusepaleis was een huzarenstukje. De architecten en museummedewerkers maakten een bijzonder mooie balans tussen oud en nieuw. De gevels zien er stralend uit, er werd een volledig nieuw museumconcept uitgewerkt, er zijn heel wat bijzondere collectiestukken.'

De geslaagde aanpak is ook wat Musea Brugge de nominatie opleverde voor de Onroerenderfgoedprijs 2020. Het laureatenrapport prijst de renovatie: "Opvallend zijn de overtuigende vernieuwing van de belvédèreconstructie op de voorgevel, de neogotische polychrome schilderingen in de inkomhal en de doordachte aanpak van de middeleeuwse bidkapel van Lodewijk van Gruuthuse. Het toegevoegde hedendaagse onthaalpaviljoen creëert de suggestie van een binnenhof, zoals die er ooit is geweest.

Op 2 oktober wordt bekend gemaakt wie de prijs wegkaapt. Musea Brugge hoopt uiteraard dat het Gruuthusemuseum in de prijzen zal vallen.

13 GRUUTHUYSEPALEIS 2019 cJan D Hondt

Stem mee en bekroon het Gruuthusemuseum met de publieksprijs!

De jury beslist wie de prijs wegkaapt, maar daarnaast is er ook een publieksprijs te verdienen. Voor die publieksprijs kan iedereen een stem uitbrengen. Stem mee voor het Gruuthusemuseum! Stemmen kan tot en met zondag 13 september 2020, Open Monumentendag.

Stem voor het Gruuthusemuseum

Meer weten over het Gruuthusemuseum