Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Intergenerationeel project 'Van alle tijden'

15 juli 2021

De corona-epidemie heeft de banden tussen generaties tijdelijk doorgeknipt. Kleinkinderen konden hun grootouders niet meer zien. Herinneringen en levensverhalen bleven opgesloten binnen de muren van woonzorgcentra. Met het intergenerationele project ‘Van alle tijden’ wil Musea Brugge die levensverhalen terug naar buiten brengen.

Postkaart A6 Van alle tijden9

Leerlingen van het zevende jaar Thuis- en bejaardenzorg van het KTA Brugge gingen in gesprek met senioren van enkele Brugse woonzorgcentra. Van de meest ontroerende en betekenisvolle passages uit die gesprekken maakten de leerlingen postkaarten en affiches. Die worden verdeeld en uitgehangen in de vier deelnemende woonzorgcentra (Ten Boomgaarde, Van Zuylen, Zeventorentjes en Ter Potterie) en in het Volkskundemuseum.

Voor Musea Brugge is dit een experiment in participatief verzamelen. De tijd is voorbij dat alleen een conservator of expert bepaalt wat erfgoed is en wat niet. Het project ‘Van alle tijden’ laat jong en oud samen nadenken over wat de moeite waard is om te bewaren en door te geven aan de volgende generaties. Dit maakt het verzamelbeleid van Musea Brugge op het gebied van het dagelijks leven niet alleen relevanter, de levensverhalen maken de geschiedenis ook menselijker en tastbaarder.

Volgend schooljaar zet Musea Brugge het intergenerationele project voort met de zesdejaars van drie verschillende Brugse scholen. ‘Van alle tijden’ zal uitmonden in een interactieve installatie in het Volkskundemuseum waar jong en oud levensverhalen kunnen ontdekken en met elkaar delen.

Postkaart A6 Van alle tijden
Postkaart A6 Van alle tijden2
Postkaart A6 Van alle tijden3
Postkaart A6 Van alle tijden4
Postkaart A6 Van alle tijden5
Postkaart A6 Van alle tijden6
Postkaart A6 Van alle tijden7
Postkaart A6 Van alle tijden8
Postkaart A6 Van alle tijden10