Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Vlaamse subsidie van 27,25 miljoen euro voor nieuwe museumsite Musea Brugge

21 oktober 2020

De Stad Brugge krijgt een subsidie van 27,25 miljoen euro van de Vlaamse overheid voor de realisatie van een nieuwe museumsite voor Musea Brugge.

20190702 115757

Met de realisatie van een nieuwe museumsite wil de stad Brugge de werking van Musea Brugge volop nieuwe impulsen geven. Musea Brugge speelt dankzij haar 13 zeer diverse museumlocaties en de rijke collecties, een sleutelrol voor de internationale uitstraling van de stad.
Ondanks haar jarenlange traditie en uitstekende reputatie op het vlak van prestigieuze exposities, beschikt Brugge vandaag echter niet over de nodige infrastructuur. Zowel in de beleidsdoelstellingen van de stad als in die van Musea Brugge staat de realisatie van een nieuwe museum- en kunstsite als topprioriteit. Met het toekennen van de subsidie heeft nu ook de Vlaamse regering dit project als een belangrijke hefboom voor het cultuurbeleid in Vlaanderen naar voren geschoven.

Masterplan voor een museumsite
Met dit project zal de Stad een indrukwekkend masterplan in het hart van de binnenstad realiseren. De sleutelwoorden zijn tonen, bewaren, onderzoeken en verwelkomen. De nieuwbouw omvat tentoonstellingsruimtes maar ook depotfaciliteiten. Tegelijk wordt ook ingezet op de ontwikkeling van een volledige museumsite met de renovatie van het Groeningemuseum, een plek voor de wetenschappelijke werking en de realisatie van een museumpark.
Deze nieuwe site zal het sluitstuk vormen van het Brugse museumkwartier dat met het Sint-Janshospitaal, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Gruuthusemuseum en het Groeningemuseum een topaanbod brengt.