Vertrekkend van de vraag hoe een rebelse tuin eruitziet in het wereldbeeld van een architectuurstudent, nodigde Musea Brugge de bachelorstudenten van de opleiding Toegepaste Architectuur van Howest (Hogeschool West-Vlaanderen) uit. Tijdens een projectweek in maart werkte het museum samen met de studenten aan een participatief en cocreatief project onder de naam Guerrilla Gardens voor de tentoonstelling Rebel Garden
Meer dan 120 architectuurstudenten van Howest Brugge en een tiental studenten van de hogeschool HAN (Nederland) gingen een week lang aan de slag met vragen als: wat is een tuin? Hoe ziet de tuin van de toekomst eruit? Wanneer - en waarom - wordt een tuin rebels? In het museum kregen ze de kans om hier samen over na te denken en concrete plannen uit te werken. Zo creëerden ze samen met Tatiana Wolska en Vaughn Bell circulaire en participatieve sculpturen. Daarnaast dachten de studenten ook na over de rol van de tuin in onze realiteit van klimaatveranderingen en zochten ze naar concrete oplossingen en lifehacks voor meer groen in de stad.
In de tuin van het Groeningemuseum, één van de negen artistieke landschappen van Rebel Garden, ontwierpen de studenten samen met ontwerpster Marieke De Backer en eco-ondernemer Louis De Jaeger een prototype van de toekomstige museumtuin van Musea Brugge. Een museumpark dat in 2030 het Groeningemuseum en de nieuwe BRUSK-site zal omringen. Met hun rebelse tuinen eisen ze aandacht voor de rol van groen in onze samenleving.
De guerrilla gardens naast het Groeningemuseum zijn publiek toegankelijk tijdens de tentoonstelling Rebel Garden.