Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Musea Brugge koopt mondmaskers van Ai Weiwei

4 juni 2020

Musea Brugge kocht zonet een aantal mondmaskers uit de ‘Finger-serie' van de Chinese controversiële kunstenaar, politiek activist en filosoof Ai Weiwei.

S l16003

De set omvat vier mondmaskers met verschillende afbeeldingen van een opgestoken middelvinger: een iconisch, terugkerend gebaar in het werk van de kunstenaar. Het gaat om zeefdrukken op mondmaskers van polypropyleen. De maskers zijn verschenen in een oplage van 10.000 stuks en worden momenteel te koop aangeboden via eBay.

Schepen van Cultuur Nico Blontrock geeft extra-duiding: "het gaat niet alleen om de mondmaskers op zich - een belangrijk symbool en getuigenis van deze ingrijpende coronacrisis - maar ook om de artistieke stempel van deze zo veelzijdige, sociaal-geëngageerde kunstenaar".

Ai Weiwei ziet zijn actie als een statement, ook dat zal niemand verbazen. Hij wil zich ermee afzetten tegen de ‘belachelijke’ internationale nieuwsverhalen over mondmaskers: ‘Een mondmasker weegt maar drie gram, maar het weegt danig op de internationale relaties, op wie er een heeft en wie niet.’ Hij laat de maskers bedrukken in Berlijn en verwacht dat weinig mensen zijn maskers zullen kopen om ze te dragen, veeleer als verzamelobject. Toch zal elke aankoop volgens hem ‘een daad van solidariteit’ zijn: de opbrengst van de verkoop gaat naar de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch, Refugees International en Médecins Sans Frontières.