Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Herinrichting O.L.V. ter Potterie afgerond

22 oktober 2020

Op woensdag 21 oktober 2020 werden de werkzaamheden in het museum O.L.V. ter Potterie afgerond. De afgelopen jaren werd het museum gefaseerd heringericht.

Herinrichting Potterie C Sarah Bauwens 008

In oktober 2020 werd het project beëindigd met de aanpak van het voorhospitaal. Dit is de grote gang tussen de kerk en het museum. In 2015 werd als eerste de zaal met het kerkzilver aangepakt. In 2017 kwam de grote zaal aan de beurt.

Het uitgangspunt bij de herinrichting was ‘less is more’. Het is de bedoeling om de objecten beter tot hun recht te laten komen in een omgeving die rust uitstraalt en de bijzondere sfeer van het erfgoedensemble ondersteunt. Alle zalen kregen in dat kader dezelfde kleur, verlichting en vitrinekasten. De presentatie is gericht op de bezoeker van vandaag, met respect voor de geschiedenis van het huis.

Het museum is ondertussen opnieuw volledig open. Wie het museum bezoekt, krijgt een handig informatieboekje. Ook dat boekje werd opgefrist en inhoudelijk aangepast aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Herinrichting in fases

2015: Herinrichting van de schatkamer met de collectie kerkzilver van de hand van de belangrijkste Brugse zilversmeden. De objecten werden over drie vitrines binnen dezelfde ruimte verdeeld, waardoor alle stukken nu beter tot hun recht komen. De hele ruimte werd geschilderd in een warme, donkere, niet reflecterende verf. Ze oogt nu bijna als een echte schatkamer. In de wandvitrine zijn de objecten te zien die nog wekelijks in gebruik zijn voor de liturgie.

2017: Herinrichting grote museumzaal. Er worden minder objecten tentoongesteld binnen een betere verdeling. De glasplaten voor de drieluiken konden worden weggewerkt, waardoor die beter tot hun recht komen.

2019: Herinrichting 20e-eeuwse pandgang en twee kleine zaaltjes. Hier draait alles rond het thema ‘heiligen en dagelijks leven’. De pandgang biedt de nodige ruimte om de schilderijen op comfortabele wijze te bekijken. Ook de meubels en topstukken in glas en ivoor krijgen bijzondere aandacht. Door het wegnemen van de binnendeuren lopen de zalen als vanzelf in elkaar over.

2020: Herinrichting voorhospitaal. De grote gang tussen de kerk en het museum werd aangepakt binnen het thema ‘liturgie en devotie’. Hier zijn twee topstukken te zien, waaronder het Mirakelboekje uit 1520 en er is ook een charmante collectie portretten van kinderen aanwezig die aan Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie zijn opgedragen.

Herinrichting Potterie C Sarah Bauwens 004
Herinrichting Potterie C Sarah Bauwens 007
Herinrichting Potterie C Sarah Bauwens 013
Herinrichting Potterie C Sarah Bauwens 014
Herinrichting Potterie C Sarah Bauwens 015
Herinrichting Potterie C Sarah Bauwens 006