Sluiten
Oog in Oog met de Dood Hugo van der Goes De Dood van Maria Musea Brugge Gerestaureerd

'De dood van Maria’ van Hugo van der Goes is een van de belangrijkste werken in de wereldbefaamde collectie Vlaamse primitieven van Musea Brugge. Tussen 2018 en 2022 onderging het schilderij een intensieve restauratie, en het resultaat is verbluffend. Het meesterwerk staat vanaf het najaar van 2022 dan ook letterlijk en figuurlijk centraal in deze toptentoonstelling in het Sint-Janshospitaal.

Waarom maakt 'De dood van Maria' al 550 jaar deel uit van ons meest grandioze erfgoed en waarom blijft het werk tot op vandaag intrigeren en inspireren? Hoe kan het dat een werk vijf eeuwen later nog steeds universele thema’s oproept, waarover we met elkaar kunnen praten?

NIEUW MB Hugo Van Der Goes Staand breedte1080px

Tijdloze thema's

In zes thema’s gaat de tentoonstelling dieper in op De dood van Maria. Elk thema wordt uitgewerkt aan de hand van verschillende topstukken, uit eigen collectie en samen gebracht van over heel Europa. Zo zullen er schilderijen van onder meer Hans Memling, Jan Provoost en Albrecht Bouts te zien zijn, maar brengen we ook sculpturen, manuscripten en muziekstukken oog in oog met de Dood. In totaal zullen er meer dan zeventig kunstobjecten te zien zijn.

In Oog in oog met de Dood staan we stil bij verschillende tijdloze én actuele onderwerpen, zoals afscheid nemen, zingeving en spiritualiteit. We gaan ook in op het leven en de iconische waarde van Maria en belichten de virtuositeit van de meester himself: Hugo van der Goes.

Ontdek ook ons publieksprogramma rond de tentoonstelling.

Nieuwe meesters

Dat het schilderij actueler dan ooit is, bewijzen vijf nieuwe meesters, die elk een facet van de tentoonstelling inleiden. Het zijn stuk voor stuk virtuozen in hun domein, die op de een of andere manier geraakt worden door ‘De dood van Maria’. We zijn bijzonder trots dat de volgende nieuwe meesters hun medewerking verlenen aan de tentoonstelling:

Ilja Pfeijffer c Stephan Vanfleteren Musea Brugge

Ilja Leonard Pfeijffer (1968), Nederlands dichter en auteur van bestsellers als 'Grand Hotel Europa' en 'La Superba', waar hij de Libris Literatuurprijs voor ontving

Sholeh Rezazadeh c Frank Ruiter Musea Brugge LR

Sholeh Rezazadeh (1989), jonge Iraans-Nederlandse schrijver en dokter. Met haar debuutroman ‘De hemel is altijd paars’ viel ze op in de internationale literatuurwereld en won ze verschillende prijzen.

Ivo Van Hove c Jan Versweyveld Musea Brugge LR

Ivo van Hove (1958), theater- en operaregisseur, tevens directeur van het Internationaal Theater Amsterdam. Hij werkte al samen met verschillende internationale topnamen, waaronder David Bowie voor de musical Lazarus.

Berlinde de Bruyckere c Rudolf Sagmeister Musea Brugge LR

Berlinde De Bruyckere (1964), Belgisch topkunstenaar met tal van binnen- en buitenlandse exposities in gerenommeerde musea op haar palmares

Anne Teresa De Keersmaeker c Johan Jacobs Musea Brugge LR

Anne Teresa De Keersmaeker (1960), één van de meest gelauwerde choreografen en dansers uit ons land. Oprichter van het wereldbefaamde gezelschap Rosas, en inspiratiebron en mentor voor dansgezelschappen van over de hele wereld.

Publieksprogramma

In het kader van de tentoonstelling organiseert Musea Brugge verschillende publieksactiviteiten rond de vraag hoe kunst als medicijn kan werken. We lichten alvast een tipje van de sluier:

  • We openen onze tentoonstelling opnieuw met een knaller van een openingsfeest. Een unieke beleving op een betekenisvolle plek.
  • Welke invloed heeft schoonheid op ons? Hoe speelt muziek en kunst in op ons mentaal en fysiek welzijn? Samen met onder meer Concertgebouw Brugge, Cactus, VIERNULVIER en KAAP organiseren we rond dit thema een reeks intieme concerten en optredens op de zolder van het Sint-Janshospitaal (waaronder een productie van December Dance).
  • Onze jongerenwerking Briklyoung duikt in een intensief participatief traject met professionele artiesten. Samen gaan ze op zoek naar hoe ze hun emoties kunnen vormgeven via de podiumkunsten. De jongeren presenteren het resultaat van deze co-creatie op de zolder van het Sint-Janshospitaal.
  • Naast hun prikkelende en inspirerende rondleidingen voor groepen organiseren onze museumgidsen voor deze expo ook jongerenrondleidingen. Dat zijn rondleidingen die specifiek gericht zijn op tieners (16-18 jaar).
  • Tijdens de kerstvakantie organiseren we een workshop voor kinderen op de zolder van het Sint-Janshospitaal: Oude meester, nieuwe dromen.

Meer details en tickets voor de evenementen volgen binnenkort. Hou onze kanalen in het oog of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

28 oktober 2022 tot 5 februari 2023

Met de steun van