Sluiten
Oog in Oog met de Dood Hugo van der Goes De Dood van Maria Musea Brugge Gerestaureerd

Ga naar...

ARCHIEF: Deze tentoonstelling is afgelopen

'De dood van Maria’ van Hugo van der Goes is een van de belangrijkste werken in de wereldbefaamde collectie Vlaamse primitieven van Musea Brugge. Tussen 2018 en 2022 onderging het schilderij een intensieve restauratie, en het resultaat is verbluffend. Het meesterwerk staat vanaf het najaar van 2022 dan ook letterlijk en figuurlijk centraal in deze toptentoonstelling in het Sint-Janshospitaal.

Waarom maakt 'De dood van Maria' al 550 jaar deel uit van ons meest grandioze erfgoed en waarom blijft het werk tot op vandaag intrigeren en inspireren? Hoe kan het dat een werk vijf eeuwen later nog steeds universele thema’s oproept, waarover we met elkaar kunnen praten?

NIEUW MB Hugo Van Der Goes Staand breedte1080px

Tijdloze thema's

In zes thema’s gaat de tentoonstelling dieper in op De dood van Maria. Elk thema wordt uitgewerkt aan de hand van verschillende topstukken, uit eigen collectie en samen gebracht van over heel Europa. Zo zullen er schilderijen van onder meer Hans Memling, Jan Provoost en Albrecht Bouts te zien zijn, maar brengen we ook sculpturen, manuscripten en muziekstukken oog in oog met de Dood. In totaal zullen er meer dan zeventig kunstobjecten te zien zijn.

In 'Oog in oog met de Dood' staan we stil bij verschillende tijdloze én actuele onderwerpen, zoals afscheid nemen, zingeving en spiritualiteit. We gaan ook in op het leven en de iconische waarde van Maria en belichten de virtuositeit van de meester himself: Hugo van der Goes.

'De dood van Maria' van Hugo van der Goes ademt niet alleen pure ­virtuositeit, het paneel jaagt ook een stroomstoot door de toeschouwer.

⭐⭐⭐⭐⭐ - De Standaard, 28/10/22

Nieuwe Meesters

Dat het schilderij actueler dan ooit is, bewijzen vijf Nieuwe Meesters, die elk een facet van de tentoonstelling inleiden. Het zijn stuk voor stuk virtuozen in hun domein, die op de een of andere manier geraakt worden door ‘De dood van Maria’. We zijn bijzonder trots dat de volgende Nieuwe Meesters hun medewerking verlenen aan de tentoonstelling:

Ilja Pfeijffer c Stephan Vanfleteren Musea Brugge

Ilja Leonard Pfeijffer (1968), Nederlands dichter en auteur van bestsellers als 'Grand Hotel Europa' en 'La Superba', waar hij de Libris Literatuurprijs voor ontving.

Ilja Leonard Pfeijffer leidt het thema 'Maria icoon' in.

Foto: © Stephan Vanfleteren

Sholeh Rezazadeh c Frank Ruiter Musea Brugge LR Zw

Sholeh Rezazadeh (1989), jonge Iraans-Nederlandse schrijver en dokter. Met haar debuutroman ‘De hemel is altijd paars’ viel ze op in de internationale literatuurwereld en won ze verschillende prijzen.

Sholeh Rezazadeh leidt het thema 'afscheid' in.

Foto: © Frank Ruiter

Ivo Van Hove 2020c Jan Versweyveld Musea Brugge LR zw

Ivo van Hove (1958), theater- en operaregisseur, tevens directeur van het Internationaal Theater Amsterdam. Hij werkte al samen met verschillende internationale topnamen, waaronder David Bowie voor de musical Lazarus.

Ivo van Hove leidt het thema 'beleven' in.

Foto: © Jan Versweyveld

Berlinde de Bruyckere c Rudolf Sagmeister Musea Brugge LR

Berlinde De Bruyckere (1964), Belgisch topkunstenaar met tal van binnen- en buitenlandse exposities in gerenommeerde musea op haar palmares.

Berlinde De Bruyckere leidt het thema 'zin' in.

Foto: © Rudolf Sagmeister

Anne Teresa De Keersmaeker c Johan Jacobs Musea Brugge LR zw

Anne Teresa De Keersmaeker (1960), één van de meest gelauwerde choreografen en dansers uit ons land. Oprichter van het wereldbefaamde gezelschap Rosas, en inspiratiebron en mentor voor dansgezelschappen van over de hele wereld.

Anne Teresa De Keersmaeker leidt het thema 'virtuoos' in.

Foto: © Johan Jacobs

Zaalzichten

MUS221026 16 FB
MUS221026 15 FB
MUS221026 10 FB
MUS221026 09 FB
MUS221026 02 FB
MUS221026 06 FB

Music is my Medicine

Publieksprogramma

In het kader van de tentoonstelling organiseerden we verschillende publieksactiviteiten, waaronder een concert- en podiumprogramma onder de noemer 'Music is my Medicine' in samenwerking met onder meer Concertgebouw Brugge, Cactus Muziekcentrum, VIERNULVIER en KAAP.

Epiloog

Heeft muziek – en kunst in het algemeen - een helende kracht?

Het is geen toeval dat we die vraag juist op deze plek stelden, in het Sint-Janshospitaal. En dat we het sluitstuk van de tentoonstelling ‘Music is my Medicine’ hebben genoemd. In de tentoonstelling kon je in de epiloog even plaatsnemen om te kijken en luisteren naar drie aangrijpende getuigenissen over de helende kracht van muziek. Bovendien kon je zelf deelnemen aan de epiloog door te antwoorden op de vraag: Welke muziek geeft jouw leven zin, biedt troost of zorgt juist voor kracht en inspiratie?

Verdere verdieping

Restauratie 'De dood van Maria'

Tussen 2018 en 2022 onderging ‘De dood van Maria’ een intensieve restauratie, onder leiding van Griet Steyaert en met de medewerking van Marie Postec. Het resultaat is verbluffend. De prachtige karakterkoppen van de apostelen, de architectonische setting en het verrassende kleurenpallet zijn waarneembaar als nooit tevoren.

Blader door de expo-objecten uit de collectie van Musea Brugge

In de tentoonstelling kwam je oog in oog te staan met meer dan zeventig topstukken. Een aantal van die objecten waren in bruikleen van musea van over heel Europa. Maar een aanzienlijk deel van de collectiestukken kwamen gewoon uit de rijke collectie van Musea Brugge. Die collectiestukken hebben we gedigitaliseerd en gratis toegankelijk gemaakt. Klik op de objecten en ontdek ze tot in de kleinste details.

28 oktober 2022 tot 5 februari 2023

Ga naar...

In samenwerking met