Sluiten
Sleutel-kunsten

ARCHIEF: Deze tentoonstelling is afgelopen

Musea Brugge bewaart een uitgebreide verzameling tekeningen. Zij geven een uniek inzicht in het werkproces van de kunstenaar. Deze tentoonstelling komt er naar aanleiding van een nieuwe publicatie rond dit thema. Vijftig tekeningen zijn te zien.

Aan zowat alle types van kunstwerken gaat een voorbereidende tekening vooraf: van schilderijen, muur- en plafondschilderingen, beeldhouwkunst en prenten tot glasramen en edelsmeedwerk. Daardoor etaleert de tekenkunst een grote rijkdom aan technieken, formaten, functies, stijlen en afgebeelde onderwerpen. Het uiteindelijk uitgevoerde kunstwerk is niet altijd bekend of bewaard gebleven. Maar, voor de aandachtige toeschouwer openbaart een tekening een schat aan informatie.

Die voorontwerpen zijn de getuigen bij uitstek van het creatieve proces van de kunstenaar. Ze tonen de zoektocht en voorbereidingen, vanaf het verzamelen van de eerste ideeën en motieven tot het uittekenen van het definitieve ontwerp op ware grootte.

Het Prentenkabinet van Musea Brugge bewaart al jaren met veel zorg oude meestertekeningen van onder andere Frans Floris, Roelandt Savery, Ambrosius Francken, Govert Flinck, Jan van Mieris, Federico Zuccaro, Jacques Callot en Pierre Mignard. Deze fragiele werken worden tegen het UV-licht beschermd en zijn normaal niet te zien, maar voor deze collectiepresentatie worden ze uitzonderlijk tentoongesteld in het Arentshuis.

Meer weten over het Arentshuis

De tentoonstelling ‘De sleutel tot alle kunsten, Meestertekeningen uit het Brugse prentenkabinet’ nog niet bezocht? Bekijk dan hier de gelijknamige e-tentoonstelling en laat je verleiden tot een bezoek aan het Arentshuis.

E-expo
0000 GRO2024 II Medium
Expo tekeningen
SB0 4097 1
14 februari 2019 tot 18 augustus 2019