Het is tijd voor een gesprek. Een Groot Gesprek. Samen zetten we klimaat opnieuw op de agenda tijdens The Big Talk. Een inspirerende avond vol boeiende stemmen over de rol van klimaatactivisme. Hoe wakkeren we de vlam van ons klimaatbewustzijn opnieuw aan? En hoe zetten we activisme om in klimaatactie?
Laat je stem horen en denk mee na met enkele grote klimaatnamen, zoals de rijzende ster in het Britse klimaatfirmament Mikaela Loach, de jonge klimaatactivist Benjamin Van Bunderen Robberechts en mede-oprichter van Too good to Go Jonas Mallisse. Maar ook met Rebekka Eschauzier van Extinction Rebellion en klimaatexpert Pieter Boussemaere.
Wetenschapsjournalist en VRT-weervrouw Jacotte Brokken leidt The Big Talk in goede banen en geëngageerd multitalent Meskerem Mees luistert de avond op met muzikale interventies.
De opbrengst van de avond gaat integraal naar vzw Climate Justice For Rosa, opgericht door panellid Benjamin Van Bunderen Robberechts om klimaatslachtoffers te steunen.
20u00-22u00: The Big Talk
Vanaf 22u00: Netwerkmoment met gratis drankje en Q&A met de sprekers
BruggeNaarMorgen organiseert na The Big Talk een open netwerkmoment waar je meteen inspiratie krijgt voor concrete klimaatacties in Brugge en je zelf je suggesties voor meer lokale klimaatacties kwijt kan.
De Britse Mikaela Loach (1998) is klimaatactivist, podcast-host, best-selling auteur van het boek ‘It’s Not That Radical: Climate Action To Transform Our World’ en voormalig geneeskundestudent. In 2020 riepen Forbes, Global Citizen en BBC Woman’s Hour Mikaela uit als één van de meest invloedrijke vrouwen in de Britse klimaatbeweging. In 2021 daagde ze de Britse regering voor de rechter in de zaak ‘Paid to Pollute’ vanwege de enorme overheidsbetalingen die de regering elk jaar doet aan fossiele brandstofbedrijven. Mikaela’s werk focust zich op de intersecties van de klimaatcrisis met onderdrukkende systemen en op de toegankelijkheid van de klimaatbeweging.
Benjamin is een 17-jarige klimaat- en kinderrechtenactivist. Hij werd diep geraakt door een persoonlijk verlies toen zijn goede vriendin Rosa een van de 220 slachtoffers was van de verwoestende overstromingen die België en Duitsland troffen in juli 2021. Als reactie hierop startte hij de #ClimateJusticeForRosa-campagne op. Daarnaast vervult hij ook de rol van klimaatadviseur bij het Child Rights International Network en is hij jongerenadviseur van het Kinderrechtencommissariaat. Als jongste lid van de Belgische delegatie op COP27 en COP28 laat hij zijn stem horen op het hoogste niveau. Zijn passie en vurige toespraken maken hem een veelgevraagde spreker, zowel op nationaal als op internationaal podium, waar hij onvermoeibaar vecht voor de toekomst van het leven op onze planeet en de rechten van elk kind.
Jonas Mallisse is een sociaal ondernemer en medeoprichter van Too Good To Go Belgium (wereldwijd verkozen TIME100 Most Influential Companies 2022) & Eat More Trees. Jonas ontwikkelde en leidde internationale impactorganisaties en is betrokken bij verschillende organisaties als bestuurslid. Zijn passie? Impact opschalen en goed, eerlijk voedsel.
Rebekka Eschauzier maakt deel uit van Extinction Rebellion Belgium. XR is een wereldwijde burgerbeweging die het zich tot taak maakt zorg te dragen voor onze unieke, waardevolle en kwetsbare aarde. Extinction Rebellion staat voor zorg, geweldloosheid, creativiteit en de kracht van gemeenschap. Rebekka is sociaal werker, zus, tante, dochter en vriendin, maar bovenal ontzettend bezorgd. Ze heeft zoveel liefde voor de levende aarde en is woedend dat mensen met macht blijven vasthouden aan een systeem van uitbuiting en uitsluiting dat alles en iedereen meesleurt in een ongeziene uitstervingsgolf. Rebekka kiest voor vreedzaam burgerlijk verzet omdat ze niet langer toeschouwer wil zijn. Activisme is voor haar een van de manieren om hoopvol te blijven.
Pieter Boussemaere is auteur en docent klimaat & wereldgeschiedenis aan de Vives Hogeschool in Brugge & Kortrijk. Hij is al jaren een veelgevraagd spreker en fungeert geregeld als adviseur (onder meer voor de Europese Commissie en de Vlaamse Overheid omtrent klimaateducatie). In 2018 verscheen zijn recentste boek ‘Tien klimaatacties die werken’ (Standaard Uitgeverij), dat eind 2021 nog een grondige update kreeg. Daarin vertrekt hij van de naakte feiten. Vrij van ideologisch of politiek getouwtrek biedt hij tien individuele acties die wetenschappelijk onderbouwd zijn en echt werken.
Jacotte Brokken is zot van wetenschappen. Ze studeerde in 2015 af als Master of Science in de Chemie aan de Universiteit Antwerpen. Jacotte doceert klimaatjournalistiek aan de Arteveldehogeschool en brengt wetenschapsjournalistiek in alle mogelijke vormen zoals TikTok en podcasts. In april 2023 werd ze het nieuwe gezicht van het VRT-weerteam.
Meskerem Mees heeft de soul van Nina Simone, de panache van Joni Mitchell, de frisheid van Jade Bird en een stemgeluid zo puur als bronwater. De Oost-Vlaamse singer-songwriter, een grande dame met Ethiopische roots, neemt je bij je nekvel en laat je niet meer los. Meskerem beschikt over een talent waarop alleen de grootsten kunnen terugvallen. Louter met behulp van haar intrigerende stem, haar akoestische gitaar en de cello van haar buddy Febe, tovert ze haar gelaagde en zorgvuldig opgebouwde songs om tot zoete earcandy. Haar melodieën blijven hangen en de refreinen zetten zich als weerhaken in je vast.
Een programma van Musea Brugge, Concertgebouw Brugge, Brugge2030, De Republiek, BruggeNaarMorgen en Climate Conscious in het kader van de tentoonstelling Rebel Garden en Triënnale Brugge