Sluiten

Sessie 4: Memento Mori. De kunst van het leven en van het sterven

Cursus Sint-Janshospitaal: duik in het dna van het hospitaal

16 maart 2024
Vriendenzaal (Groeningemuseum)

In december 2023 gingen de deuren van het vernieuwde Museum Sint-Janshospitaal open met een nieuwe opstelling over zorg en empathie door de eeuwen heen. In deze cursus van Musea Brugge verbinden verschillende experts heden, verleden en toekomst van het Sint-Janshospitaal. Laat je in 5 sessies volledig onderdompelen in het dna van het hospitaal. Tijdens de vierde sessie gaan we in gesprek met twee rouwexperten over rouw en verlies.

Cursus MSJH Memento Mori Musea Brugge

In het Sint-Janshospitaal werden zieken en passanten opgevangen. De dood was dus eeuwenlang alomtegenwoordig. In onze huidige maatschappij zijn rouw en verlies nog vaak taboe. Met de 'Fluisterzetel' proberen kunstenaars Barbara Raes en Klaas Rommelaere die thema’s opnieuw bespreekbaar te maken. In hun bijzondere installatie verwerkten zij kledingstukken van overleden Bruggelingen en getuigenissen van hun dierbaren.

Moderator Nicky Aerts (Klara) gaat met twee rouwexperten in gesprek over de thema’s rouw en verlies en het verbinden met kunst en afscheidsrituelen. Psychiater en psychotherapeut Uus Knops schreef verschillende boeken over verlies ('Casper – een rouwboek', 'Op afstand nabij', 'Het alfabet voor groot verdriet') en Greet Chielens verzorgt met haar begrafenisonderneming Doodgewoon alternatieve en persoonlijke uitvaarten. Zij zorgen er elk op hun manier voor dat rouw weer deel wordt van het leven.

Dubbelgesprek met Greet Chielens (begrafenisonderneming Doodgewoon… een andere uitvaart) en Uus Knops (psychiater en rouwexperte), gemodereerd door Nicky Aerts (Klara)

Praktisch

  • Zaterdag 16 maart, 10u30-12u00 (deuren: 10u00)
  • Vriendenzaal (Groeningemuseum), Dijver 12, 8000 Brugge
  • Taal: Nederlands

Tickets

Per sessie: €15 / €10 (-26 jaar)
Drankje inbegrepen

Foto: 'De Fluisterzetel' in het Museum Sint-Janshospitaal

Koop tickets

Exclusieve instaprondleiding – Duik in het dna van het hospitaal (31 maart)

Het museum ontdekken met een kenner? Na de cursusreeks kan je deelnemen aan een exclusieve rondleiding in het Museum Sint-Janshospitaal. Een museumgids neemt je in 90 minuten mee langs de hoogtepunten van het museum. De rondleiding is voorbehouden voor deelnemers (van één of meerdere sessies) van de cursusreeks.

  • Zondag 31 maart om 10u00, 11u00, 14u00 of 15u00
  • Prijs: museumticket + € 5
Schrijf je hier in voor de instaprondleiding

Andere activiteiten

Bekijk de volledige kalender