Sluiten

Sessie 2: Hans Memling in Brugge

Cursus Sint-Janshospitaal: duik in het dna van het hospitaal

2 maart 2024
Vriendenzaal (Groeningemuseum)

In december 2023 gingen de deuren van het vernieuwde Museum Sint-Janshospitaal open met een nieuwe opstelling over zorg en empathie door de eeuwen heen. In deze cursus van Musea Brugge verbinden verschillende experts heden, verleden en toekomst van het Sint-Janshospitaal. Laat je in 5 sessies volledig onderdompelen in het dna van het hospitaal. Tijdens de tweede sessie duiken we in het leven en werk van de Vlaamse meester Hans Memling, onlosmakelijk verbonden met het Sint-Janshospitaal.

Cursus MSJH Memling in Brugge Musea Brugge

De Memling-collectie van Musea Brugge, de tweede grootste ter wereld, speelt een hoofdrol in het vernieuwde Museum Sint-Janshospitaal. De vier werken die Hans Memling (ca. 1435-1494) maakte in opdracht van de broeders en zusters van het Sint-Janshospitaal, waaronder het monumentale Johannesaltaarstuk (1479) en het unieke reliekschrijn van de heilige Ursula (1489), nemen een speciale plek in binnen zijn rijke oeuvre. Aan de hand van de - in totaal negen - werken van Hans Memling die zich in de collectie van Musea Brugge bevinden, geeft dr. Anna Koopstra (MB) een inleiding tot het leven en werk van de kunstenaar en de cultureel-historische context waarin hij gedurende meer dan drie decennia in Brugge werkte.

Spreker: dr. Anna Koopstra, conservator vroege Nederlandse schilderkunst Musea Brugge

Praktisch

  • Zaterdag 2 maart, 10u30-12u00 (deuren: 10u00)
  • Vriendenzaal (Groeningemuseum), Dijver 12, 8000 Brugge
  • Taal: Nederlands

Tickets

Drankje inbegrepen

  • Per sessie: €15 / €10 (-26 jaar)
  • Voor de 5 sessies: €60* / €50 (-26 jaar)

*Je korting wordt automatisch berekend als je een ticket van elke sessie toevoegt aan één winkelmandje

Koop tickets
COVER MEMLING NL

Hans Memling in Brugge

Deze lezing vloeit voor uit het nieuwe boek 'Hans Memling in Brugge' van dr. Anna Koopstra (Hannibal Books, €35). Met je ticket voor deze sessie krijg je 10% korting op het boek aan de kassa van de museumshop in het Groeningemuseum.

Het boek toont Memlings adembenemende kunstwerken tot in de kleinste details en biedt een unieke gelegenheid om zijn werk beter te leren kennen of te herontdekken. Anna Koopstra vertelt in toegankelijke essays over Memlings verbeeldingskracht, zijn technische meesterschap en de culturele context waarin de schilder leefde en werkte.

Exclusieve instaprondleiding – Duik in het dna van het hospitaal (31 maart)

Het museum ontdekken met een kenner? Na de cursusreeks kan je deelnemen aan een exclusieve rondleiding in het Museum Sint-Janshospitaal. Een museumgids neemt je in 90 minuten mee langs de hoogtepunten van het museum. De rondleiding is voorbehouden voor deelnemers (van één of meerdere sessies) van de cursusreeks.

  • Zondag 31 maart om 10u00, 11u00, 14u00 of 15u00
  • Prijs: museumticket + € 5
Schrijf je hier in voor de instaprondleiding

Andere activiteiten

Bekijk de volledige kalender