Sluiten

Music is my Medicine: Susanna Bloem en Mattias De Craene

Oog in oog met de Dood

10 november 2022
Sint-Janshospitaal, zolder

In het kader van 'Oog in oog met de Dood' en het aansluitend publieksprogramma 'Music is my Medicine' presenteren Musea Brugge, KAAP en VIERNULVIER op 10 november een creatieopdracht aan componiste Susanna Bloem en saxofonist Mattias De Craene. Hiertoe gaan Bloem en De Craene samen in residentie in het Sint-Janshospitaal, in directe aanwezigheid van het schilderij 'De dood van Maria' van Hugo van der Goes. Bloem schrijft voor strijkkwartet en saxofoon.

Music Is My Medicine Mattias De Craene Musea Brugge

In het kader van de tentoonstelling 'Oog in oog met de Dood' in het Sint-Janshospitaal organiseren we met Musea Brugge een publieksprogramma onder de noemer 'Music is my Medicine'. Op welke manier kan kunst en muziek ons troosten en kracht geven? Hoe kan kunst als medicijn werken?

Rouwen als centraal thema

Van de beroemde schilder Hugo van der Goes (1440-1482), één van de grootste Vlaamse primitieven, is bekend dat hij te kampen had met heel erg wisselende gemoedsstemmingen. Het 19de-eeuws geromantiseerde beeld van de schilder suggereert dat de helende kracht van muziek zou hem hierbij zou geholpen hebben. Vandaag komt in het Sint-Janshospitaal, waar in vroegere tijden ook aan zielzorg werd gedaan, een nieuwe creatie tot stand op het snijvlak van compositie, improvisatie en psychiatrie.

Susanna Bloem is onderzoeker en componist en promoveert op het verband tussen tijdservaring en mentale gezondheid. Ze werkt op het grensvlak van psychiatrie, muziekcompositie en wetenschapsgeschiedenis en filosofie. Zo werkt ze met promotoren uit zowel geschiedenis, psychiatrie als muziek (o.a. de Griekse componiste Calliope Tsoupaki) op een vooruitstrevende manier, waarin een deel van haar onderzoek de vorm van muzikale composities krijgt. Ze onderzoekt tevens de mogelijkheden voor nieuwe therapievormen, op basis van haar bevindingen. Bloem: “De compositie-opdracht voor KAAP en het schilderij van Hugo van der Goes past heel goed bij dit project, en bij de manier waarop ik componeer. Rouw is een centraal thema en ik componeer rituele muziek geïnspireerd op kerkmuzikale/liturgische vormen."

Saxofonist Mattias De Craene is dan weer één van de meest eigenzinnige jazzmusici van de nieuwe generatie en is betrokken bij tal van spraakmakende andere projecten.

Na de muziek gaan we in het nagesprek dieper in op de totstandkoming van dit nieuwe werk.

Praktisch

  • Donderdag 10 november, 19u30 - 22u30
  • Zolder Sint-Janshospitaal
  • Ticketprijs: € 15 VVK / € 18 ADD
  • Met je ticket kan je die avond ook de tentoonstelling Oog in oog met de Dood bezoeken

In samenwerking met Kunstencentrum KAAP & Kunstencentrum VIERNULVIER

Koop tickets

Andere activiteiten

Bekijk de volledige kalender