Sluiten

LGBTQ-rondleiding in het Groeningemuseum

Door Jonas Roelens • PRISMA Queer Arts Festival

12 november 2023
Groeningemuseum

In bijna elke museumzaal vind je queer-gerelateerde kunstwerken. Maar slechts zelden wordt hun verhaal expliciet verteld. ‘Queer’ en ‘LGBTQ’ mogen dan hedendaagse termen zijn, thema’s rond gender, seksualiteit en geaardheid bieden al eeuwenlang inspiratie aan talloze beeldende kunstenaars. Na deze rondleiding door historicus Jonas Roelens kijk je met een heel andere blik naar de museumcollectie.

LGBTQ Groeningemuseum Musea Brugge

Uitverkocht

Binnen onze huidige samenleving die steeds inclusiever wordt, is de LGBTQ-gemeenschap zichtbaarder dan ooit. Maar hoe zat dat in het verleden? Hoe dacht men vroeger over seksuele verlangens die taboe waren? Over lichamen die tegen de norm in gingen? Over identiteiten die niet binnen een hokje pasten?... En hoe werden die ideeën weerspiegeld in de beeldende kunst? Deze vragen beantwoorden we tijdens een LGBTQ-rondleiding in het Groeningemuseum.

Jonas Roelens Musea Brugge
Jonas Roelens

Jonas Roelens is historicus en gastprofessor aan de UGent. Met zijn onderzoek naar sodomie in de vroegmoderne Zuidelijke Nederlanden won hij de juryprijs en publieksprijs van de Vlaamse PhD Cup. Samen met Elwin Hofman en Wannes Dupont schreef hij ‘Verzwegen Verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België’ (Uitgeverij Vrijdag, 2017). Momenteel is hij bezig met een nieuw boek over de representatie van homo-erotiek in kunst.

Praktisch

  • Zondag 12 november om 11u00 en 14u00
  • Duur: 90 minuten
  • Taal: Nederlands
  • Groeningemuseum, Dijver 12
  • Tickets: €8 / €6 (toegang tot het museum is inbegrepen in je ticket)
Koop tickets
231004 PRISMA2 2

PRISMA ❋ Queer Arts Festival

Deze rondleiding kadert binnen het jaarlijks PRISMA Queer Arts Festival. Een Brugs kunstenfestival waarbij queer verhalen en ervaringen centraal staan. PRISMA is een uitnodiging om je authentieke zelf te zijn, los van de binariteit die gender, liefde en relaties beperkt. Laat je 3 dagen lang inspireren door de (lokale) queer creativiteit in de vorm van films, lezingen, een tekensessie, rondleidingen, workshops en/of een afterparty.