Tijdens deze lezing zoomen we onder meer in op één van de meest tegenstrijdige van alle lichaamssappen: moedermelk. Bij moedermelk denken we aan zorg, geborgenheid en gezondheid. Toch hangt er nog steeds veel taboe rond en willen we moedermelk soms letterlijk onzichtbaar maken. Kolvende moeders worden op kantoor weggestopt in een kolfhok en er heerst vaak ongemak als een moeder haar kind aan de borst legt in het openbaar. Maar waar komt die tegenstrijdige betekenis van moedermelk en andere lichaamssappen vandaan?
Dr. Ruben Verwaal (curator Erasmus Medisch Centrum Rotterdam) neemt ons mee terug in de tijd om te laten zien dat we er ooit veel positiever tegenover stonden. In de christelijke kunst was de ‘Madonna Lactans’ (Maria die haar zoon de borst geeft) bijvoorbeeld een geliefd thema. Na de lezing kan je napraten met een drankje en verkoopt en signeert dr. Ruben Verwaal zijn boek Bloed, zweet en tranen: Een geschiedenis van de vloeibare mens.
Ruben Verwaal werkt als curator en historicus aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hij promoveerde in Groningen op de geschiedenis van de veranderende percepties van lichaamssappen in de Europese Verlichtingscultuur. Sindsdien specialiseerde hij zich in de geschiedenis van doofheid en hardhorendheid. In 2023 publiceerde hij het publieksboek ‘Bloed, zweet en tranen: Een geschiedenis van de vloeibare mens’.