Sluiten

Lezing: Hoe blinde mensen een stem kregen. Een historische verkenning.

22 augustus 2021
Vriendenzaal Groeningemuseum

Tijdens deze lezing geeft curator Piet Devos een genuanceerd beeld op de geschiedenis van het blindenonderwijs in West-Europa. Dit in het kader van de expo 'De wereld binnen handbereik'.

ERF190821 08

Toen in de vroege 19e eeuw het blindenonderwijs in West-Europa ontstond, betekende dit een belangrijke stap voorwaarts voor de emancipatie van mensen met een visuele beperking. Dankzij een eigen schrift en een vakopleiding kregen blinden betere kansen op een zelfstandig bestaan. Toch wil dit niet zeggen dat alle blinde mensen vóór 1800 per se tot de bedelstaf waren veroordeeld, zoals een vooringenomen geschiedschrijving ons vaak heeft doen geloven. De historische werkelijkheid was een stuk genuanceerder. Er zijn oudere voorbeelden bekend van blinde musici, geleerden en politici. Maar, om tot een correcter historisch beeld van deze groep te komen zullen eerst heel wat hardnekkige clichés en vooroordelen over blindheid moeten worden ontkracht.

Over de spreker
Piet Devos (Kortrijk, 1983) is schrijver en disability-onderzoeker én medecurator van de expo 'De wereld binnen handbereik'. Na een vertaalopleiding Frans-Spaans in Antwerpen en een onderzoeksmaster Literatuurwetenschap in Leiden, promoveerde Piet in 2013 in Groningen op een proefschrift over zintuiglijke waarneming in de poëzie. Tijdens een postdoctoraat in Montréal legde hij zich verder toe op 'Disability Studies', en dan in het bijzonder de esthetiek van het ‘onvolmaakte’ lichaam in kunst en literatuur. Zijn eigen blindheid vormt daarbij een kritische lens en inspiratiebron. Tegenwoordig werkt Piet als gastspreker en -docent, maar benut hij ook media als video en podcast. Piet werkte voor deze expo samen met Tonia In den Kleef.

Lees hier meer over curator Piet Devos.

10.30 uur
5 euro (gratis voor Vrienden van Musea Brugge)

Tickets