Sluiten

Garden Party: boekvoorstelling & curator talk Rebel Garden

Opening Rebel Garden

13 april 2024
Arentshuis

Stichting Kunstboek publiceerde de bijzondere catalogus bij de tentoonstelling Rebel Garden. We stellen het boek graag aan je voor tijdens een gesprek met curator Michel Dewilde (MB). We praten ook met Robert-Jan Trügg en Philippe Daelemans, de auteurs van respectievelijk 'Speciocide' en ‘Een bijna-dodo-ervaring'.

Garden Party square 4
Rebel Garden Mockup Side 03

Catalogus Rebel Garden (Stichting Kunstboek)

Vanuit het beeld van opstandige tuinen als metafoor voor zowel de gevolgen van menselijke ingrepen op het milieu als het mogelijke verzet van de Natuur, snijdt het boek uiterst actuele thema’s aan als klimaatverandering, de zesde massa-extinctie en klimaatactivisme, maar ook de symbiose van de mens met de natuur en de relatie tussen de kunstenaar en de tuin. Tegelijk houdt Rebel Garden een wake-up call in: een hoop op een diepere bewustwording van de verbinding tussen alle verzamelsoorten en de planeet. Een erkenning voor alle soorten die leidt naar respect, zorg, herstel, met nieuwe opvattingen over groei, voorbij de economische doelmatigheden.

De catalogus dient, net als de tentoonstelling, als een ontmoetingsplaats voor uiteenlopende stemmen. Het boek is geschreven door verschillende auteurs die elk vanuit hun persoonlijke ervaring de complexiteit en de urgentie van de huidige debatten rond het klimaat en de milieucrisis onder de loep nemen en een reeks acties formuleren. Naast bijdragen van curator Michel Dewilde schreven ook deze auteurs mee aan de bijzondere catalogus: Valerie Trouet (directeur van het Klimaatcentrum, klimaatwetenschapper en professor dendrochronologie), Anuna De Wever Van Der Heyden (klimaatactivist, auteur en lobbyist), George McKay (professor Film, Television & Media Studies aan de University of East Anglia), Philippe Daelemans (specialist van de 6de extinctie, dodokenner en verwoed verzamelaar), Lieven De Visch (coördinator publieksbemiddeling MB) en de professoren Mieke Maes en Arno Houben van HOWEST Brugge.

In gesprek met de curator

Filip Demeyer (Musea Brugge) gaat in gesprek met Michel Dewilde (curator hedendaagse kunst MB) over het boek 'Rebel Garden' (Stichting Kunstboek).

Daarna praten we met Robert-Jan Trügg (voorzitter Büchmania) over het boek 'Speciocide' en met Philippe Daelemans (verzamelaar en expert), die het boek ‘Een bijna-dodo-ervaring’ (Uitgeverij Snoeck) schreef.

Na de voorstelling krijg je de kans om de catalogus en de andere boeken te kopen.

Praktisch

  • Zaterdag 13 april, 14u00-15u00
  • Salon Arents, Dijver 16
  • Gratis, reserveren is niet nodig

In het kader van Triënnale Brugge