Tijdens Textieldag in het Volkskundemuseum kunnen groot en klein ook zelf aan de slag. Zijn er gaten in je sokken, trui of broek? Neem het mee en we leren jou kledij herstellen. Heb je altijd willen leren haken? Benieuwd hoe je textiel plantaardig kan verven? We zetten jou op weg. Je kan ook meewerken aan een textielkunstwerk. Inschrijven is niet nodig. Schuif gezellig aan bij de doorlopende workshops.
Kleding herstellen. Vroeger was dit verplichte leerstof op school, vandaag lijkt sokken stoppen of een scheur herstellen bijna een verloren kunst. Maar... vanuit ecologische hoek is er een nieuwe trend op komst: visible mending of zichtbaar kledij herstellen. Breng je eigen versleten kledingstuk(ken) mee. Tijdens deze workshop toont Susie Senecal hoe je jeans en andere kleding op een creatieve, zichtbare manier herstelt met onder meer de Japanse techniek Sashiko.
Iedereen kan leren haken, dat is het motto van Violette Van Hoorebeke van ‘Les Cousines’. Tijdens deze workshop leer je niet alleen de basissteken van haken. Samen werken we aan een gordijn voor de nieuwe textielopstelling. Jouw werk wordt dus vereeuwigd in het Volkskundemuseum.
Afgelopen maanden brachten de buren van Speel-o-theek 'De Piepbal' het textielverleden van de Verversdijk tot leven. Ze kwamen regelmatig samen om textiel te verven uit de buurt en zaaiden in de tuin van De Piepbal planten om textiel te verven. Tijdens de zomer daagden ze ook hun buren uit om zelf textiel te verven met kleur uit de buurt. Op Textieldag brengt Katrien Perquy het geverfde textiel samen tot een kunstzinnige textielinstallatie. We naaien, haken en breien de geverfde stofjes en draadjes tot één geheel. Zo ontdekken we welke kleuren er allemaal aanwezig zijn in de Sint-Annawijk. Daarnaast legt ze uit hoe plantaardig textielverven werkt en kan je zelf je eigen ‘Solar Dyeing’-bokaal maken.
...is oud gedaan. Ook voor kinderen zijn er doorlopend aangepaste workshops. We gaan aan de slag met wol en maken kleine werkjes. De workshops worden begeleid door de leerlingen ‘Onthaal en recreatie’ van Spermalie. Zij kregen een stoomcursus textieltechnieken van Katrien Perquy en vormden deze kennis om tot een workshop op maat.