Laatste dagen 'Oog in oog met de Dood': nog tot en met zondag 5 februari. Tickets & info

Sluiten

Brugge op het einde van de achttiende eeuw

26 maart 2023
Vriendenzaal (Groeningemuseum)

Lezing op zondag 26 maart 2023 om 10:30 uur door Prof. Em. Dr. Yvan Vanden Berghe, georganiseerd door de Vrienden van Musea Brugge.

Napoleon in Brugge Odevaere Musea Brugge

Door het verschijnen van het prachtig boek “Brugge voor Napoleon” kwam de geschiedenis van Brugge op het einde van de achttiende eeuw plots in de aandacht. Aandachtige lezers vragen zich af hoe deze bescheiden provinciestad van circa 30 000 inwoners in een uithoek van het Habsburgse keizerrijk zoveel internationaal bekende kunstenaars kon voortbrengen, waarvan Jozef Benedictus Suvée wel de bekendste was.

Het is een verhaal van Brugse internationale kooplui, adellijke grootgrondbezitters die vanuit Brugge het Brugse Vrije - een van de rijkste landbouwgebieden van West-Europa - bestuurden en hun ambtsadellijke collega’s die de plak zwaaiden over de stad en zetelden in de Staten van Vlaanderen. Maar ook de welstellende ambachten die hun privilegies uit de archiefkamer van de Halletoren lieten afdalen en dachten volgens de voorrechten verleend door Maria van Bourgondië de macht in het stadbestuur te kunnen overnemen.

Het was de tijd van de filosofen die in Brugge druk werden gelezen, maar ook van de Brabantse Omwenteling (1789 -1790), het uitbarsten van de Franse Revolutie (1789) en de Eerste Franse inval (1792-1793). De wereld stond op zijn kop en hoe reageerden de Bruggelingen daarop?

Praktisch

  • Zondag 26 maart 2023 om 10:30 uur
  • Vriendenzaal - Dijver 12 - 8000 Brugge
  • Leden VSMB: gratis / Niet-leden: € 5,00
  • Zonder reservatie
Lees meer Meer over de Vrienden van Musea Brugge (VSMB)

Beeld: 'Burgemeester De Croeser ontvangt Napoleon Bonaparte op het Brugse stadhuis in 1804', Joseph Denis Odevaere, 1807, olieverf op doek, Musea Brugge, foto: (c) Dominique Provost

Andere activiteiten

Bekijk de volledige kalender