De founding fathers van het Volkskundemuseum verzamelden en documenteerden het dagelijks leven van ‘gewone’ mensen vanuit een zoektocht naar de ziel en identiteit van het (West-)Vlaamse volk. Hun denkkaders, interesses en verzamelcriteria leven vandaag nog steeds door in de collectie en de opstelling van het Volkskundemuseum. Hoe gaan we om met deze erfenis? Bouwen we voort op de bestaande verzamellijnen of veranderen we radicaal van richting? Hoe verzamel en documenteer je het dagelijks leven van vandaag, in een snel veranderende wereld? Is de lokale context nog relevant in een tijd van globalisering? Hoe maak je een keuze en wie selecteert en bepaalt wat de moeite waard is om te bewaren voor toekomstige generaties?
Deze vragen worden voorgelegd aan Geert Souvereyns (conservator erfgoed van het dagelijks leven, Musea Brugge), Sam De Schutter (conservator Huis van Alijn), Jorijn Neyrinck (directeur Werkplaats Immaterieel Erfgoed) en Warda El-Kaddouri (schrijfster en onderzoeker literatuurwetenschappen UGent). Katrijn D’hamers (adviseur diversiteit en participatie, FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw) modereert het debat.
Na het gesprek nemen we de tijd om afscheid te nemen van Volkskunde West-Vlaanderen. Die vereniging stond destijds aan de wieg van het Volkskundemuseum en heeft zich altijd ingezet voor West-Vlaamse volkskunde. Dit jaar houdt de vereniging op met bestaan, dat verdient een geweldige afscheidsrede.
Aansluitend op de afscheidsrede is de Blijde Intrede van Aristide de Vijfde, de nieuwe museumkat, en ben je welkom voor een drankje aan de bar.
De hele dag zijn er activiteiten in en rond het Volkskundemuseum voor MB OP ZONDAG. Duik in het programma.