Sluiten
Madonna met kanunnik Joris van der Paele

KUNST | WERK

8 | Pralines van Escher

Nu het lentezonnetje begint te schijnen groeit de behoefte naar een strandwandeling. Voor wie geen inwoner is van de kuststreek is het strand echter even verboden terrein. Met dit intrigerende blik, rondom rond versierd met zeesterren en kokkels, brengt Musea Brugge het strandgevoel in huis.

Ontwerper van het blik is de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher (1898-1972). Hij is vooral bekend om zijn houtsneden, gravures en lithografieën waarin hij speelt met ruimtelijke illusies, gedaanteveranderingen en oneindigheid. Ook maakte hij vele ingenieuze vlakverdelingen opgebouwd uit bestaande figuren en vormen.

DSC 0315

Escher baseerde zijn werken op wiskundige principes. Voor het blik koos hij de icosaëder, een twintigvlak. Het strandthema komt voort uit de vorm: de vijfarmige zeester kan de twaalf hoeken van de icosaëder perfect bedekken.

DSC 0309

Escher maakte het blik in opdracht van Verblifa, een grote blikproducent in Krommenie: een stad in de Noord-Hollandse Zaanstreek dat van oudsher een belangrijk industriegebied was.

Aanleiding voor de opdracht was het 75-jarige jubileum van Verblifa in 1963. Ter ere van de festiviteiten werd het speciaal voor de gelegenheid ontworpen blik gevuld met pralines om als relatiegeschenk aan te bieden aan zakenpartners en personeel.

Verblifa heeft het blik in de eigen fabriek volgens het ontwerp van Escher uitgevoerd. Op de website van het Haagse museum Escher in het Paleis, dat ook een blik bezit, is meer te lezen over het ontwerp- en productieproces.

Het exemplaar van Musea Brugge kwam in 2014 met de verwerving van de collectie van de Brugse prentverzamelaar en -handelaar Guy Van Hoorebeke in het prentenkabinet terecht.

DSC 0322
DSC 0318