Sluiten
Madonna met kanunnik Joris van der Paele

KUNST | WERK

29 | Van goed naar beter... een gotische ring met opschrift

Een kleine ring met een spreuk luidt een -hopelijk- mooi zomerseizoen in.

MUS120926 09
de bien

Tijdens een archeologische opgraving in Damme in de jaren 1967–1970 werd een kleine gouden ring gevonden. Goud blijft blinken zelfs na eeuwen in de modder, zij het met enige verkleuring.

In gotische letters is de spreuk de bien en mieulx gegraveerd. De ringband is verder nog versierd met gegraveerde ster- en bloemvormige motieven.

MUS120926 07

en

MUS120926 08

mieulx

Alhoewel met het blote oog geen sporen van email of polychromie waarneembaar zijn, is het niet ondenkbaar dat het graveerwerk van deze ring ooit ingekleurd was.

De ring is erg fijn en klein, wat hem alleen geschikt maakt voor een vrouwenhand. Let wel, ringen worden aan zowat elke vinger gedragen. Deze kleine ring kan dus goed en wel aan de pink gedragen zijn. Soms worden ringen ook boven elkaar gedragen, waardoor zulke kleine ring dan hogerop de vinger zat.

De inscriptie, die ‘van goed naar beter’ betekent, kan een wapenspreuk zijn, en als zodanig verwijzen naar het devies van een echtgenoot of van de vrouw zelf die de ring droeg.

Meer waarschijnlijk echter is de ring een liefdesgift. Dan is de spreuk een mooie wens, uitgesproken door en voor de geliefden: dat hun gedeelde leven in liefde goed moge zijn en nog beter moge worden.

0000 GRO0037 I 59
0000 GRO0109 I 117