Sluiten

E-tentoonstelling

Van ‘Paleisje Pimpen?’ tot ‘Brikl’Young’

In het najaar van 2018 startte Musea Brugge een zoektocht naar jong en creatief talent.

Onder de noemer 'Paleisje Pimpen?' kregen jongeren tussen 16 en 25 carte blanche om hun eigen interpretatie te geven aan de collecties van het vernieuwde Gruuthusemuseum. Het resultaat was een expo op de zolder van het museum. Ondertussen kreeg het project begin 2020 een opvolger: 'Brikl'Young'.

E expo BY Afbeelding van ldevisch2

Deze werking legt de basis voor de uitdaging om de Brugse musea meer 'jongerenproof' te maken.

Hoe het begon ...

In het najaar van 2018 startte Musea Brugge een zoektocht naar jong en creatief talent voor ‘Paleisje Pimpen?’. Jongeren tussen 16 en 25 jaar kregen carte blanche om de zolder van het toen nog nieuw te openen Gruuthusemuseum een eigen invulling te geven.

E expo BY Afbeelding van ldevisch214
E expo BY IMG 20190223 124040

Jongeren drukken hun stempel

Het uitgangspunt van ‘Paleisje Pimpen?’ was laten zien dat een museumcollectie en de daaraan verbonden verhalen niet alleen belangrijk zijn om het verleden te begrijpen, maar ook vandaag nog steeds maatschappelijk relevant zijn. De crew van ‘Paleisje Pimpen?’ zocht en vond daarbij een eigen manier om hun ideeën te presenteren aan het publiek. Ze kozen voor een expo in Studio + op de zolder van het Gruuthusemuseum. In een eigenzinnige installatie gaven de jongeren hun antwoord op de collectie vanuit hun eigen actuele leefwereld.

E expo BY Afbeelding van ldevisch212

Van 'Paleisje Pimpen?' tot 'Brikl'Young'

De tentoonstelling is afgelopen, maar ondertussen is een nieuw project uit de startblokken geschoten. Uit het fundament van ‘Paleisje Pimpen?’ ontstond ‘Brikl’young’. De jongerencrew van Musea Brugge heeft nu ook een naam. De zoektocht en experimenten in onze musea gaan voort.

'Paleisje Pimpen?’

Vijf jaar lang bouwde Musea Brugge aan een nieuw concept en bezoekersparcours in het Gruuthusemuseum. Daarbij was niet alleen de stem van de museumstaf van belang. Dankzij het project ‘Paleisje Pimpen?’ kon een groep jongeren zijn stempel drukken op het nieuwe museum. Op een co-creatieve manier gingen de jongeren deze uitdaging aan, ondersteund door de vzw De Batterie.

E expo BY MUS190524 08 FB

Werken vanuit vier disciplines

Vanuit vier disciplines - foto, video, installatie en muziek - werkten de jongeren gedurende vijf maanden onder begeleiding van vier kunstenaars. Ze werden ondergedompeld in de collectie van het Gruuthusemuseum en leerden de objecten en verhalen van het nieuwe museum kennen. Vanuit deze context dachten ze na over een antwoord vanuit hun eigen hedendaagse leefwereld. Een eigenzinnige installatie op de zolder van het museum was het resultaat.

E expo BY MUS190525 18 FB

Gipsen sculpturen, soundscapes en video's

De gipsen sculpturen vertaalden de historische context van elke museumzaal tot een actuele herinterpretatie. De soundscapes versterkten deze invulling. Ze vertrokken vanuit de sfeer in het museum en de tijdsgeest van de museumkamers. De fotografie nam het publiek mee in een wereld van transformatie, verwijzend naar het museum in de steigers. In de video’s werden bezoekers geconfronteerd met de persoonlijke interpretatie van de jongeren op het beeld van de mens in dit verhaal.

E expo BY Afbeelding van ldevisch29
E expo BY Afbeelding van ldevisch210
E expo BY Afbeelding van ldevisch213
E expo BY MUS200120 12

Feest!

De expo opende op 24 mei 2019 in stijl. Tijdens een feestelijke avondopening met hippe dj-beats ontdekten zowat duizend Brugse jongeren het museum en het historische museumplein.

E expo BY MUS190524 17 FB
E expo BY MUS190524 14 FB
E expo BY MUS190524 11 FB
E expo BY MUS190524 15 FB

‘Paleisje Pimpen?’ voorbij? Leve ‘Brikl’Young’

Na ‘Paleisje Pimpen?’ ging Musea Brugge samen met de jongeren die meewerkten aan het project, op zoek naar een nieuwe uitdaging. De crew trok naar inspirerende plekken om er te brainstormen over de toekomst van de werking.

E expo BY Afbeelding van ldevisch25
E expo BY Afbeelding van ldevisch28

Jongeren drukken hun stempel

Van daaruit ontstond ‘Brikl’Young’: een jongerenwerking die ook in de komende jaren zijn stempel wil drukken op Musea Brugge. Deze werking legt de basis voor de uitdaging om de Brugse musea meer jongerenproof te maken en hun eigen verhalen toe te voegen.

De mogelijkheden zijn eindeloos en de Brikl’Youngers hebben er zin in. Ze hebben heel wat ideeën: een app, QR code of Instagramparcours ontwikkelen, maar ook nieuwe expo’s creëren, staat op hun lijstje. Hun verhaal is nog lang niet uitverteld!

Brikl’ watte?

‘Brikl’Young’ is een samenvoeging van ‘brikkeljon’ en young. ‘Brikkeljon’ is West-Vlaams voor steenslag of puin van metselwerk. Het wordt gebruikt als fundament voor nieuwe creaties.

‘Brikl’Young’ richt zich naar jongeren die zin hebben om op een eigenzinnige wijze mee vorm te geven aan de verhalen die in het museum worden verteld. Het eerste verhaal dat ze toevoegen, is hun eigen ontstaan. Ze voegen de daad bij het woord en herleiden hun eigen creaties van ‘Paleisje Pimpen?’ tot ‘brikkeljon’. Met dit puin leggen ze de basis voor hun toekomstige werk.

E expo BY IMG 20200201 155256
E expo BY IMG 20200201 152852
E expo BY IMG 20200201 151759

Een nieuwe wind voor Musea Brugge

Na ‘Paleisje Pimpen?’ ging de jongeren van Musea Brugge op zoek naar een nieuwe uitdaging. ‘Brikl’Young’ was geboren: een jongerenwerking die ook in de komende jaren zijn stempel wil drukken op Musea Brugge. De jongeren kozen zelf deze nieuwe naam, creëerden een eigen logo en bedachten het scenario voor een symbolische video als afsluiter van hun eigen kunstwerk.

Info

Paleisje Pimpen? en Brikl'Young is een samenwerking met de vzw De Batterie.

Film:

Concept & performance: Brikl'Young

Opname & montage: Didier Volckaert

Opname, productie & mix sound: Dijf Sanders

Coördinatie en contact: Lieven De Visch