Sluiten
BRON Musea Brugge

BRON research centre

Musea Brugge research school

Het Vlaams onderzoekscentrum speelt een belangrijke rol in de academische en professionele vorming van jonge kunsthistorici met een uitgesproken interesse voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden.

I think the MBRS was a fantastic experience that enriched my knowledge. It added a lot to my training as an art historian. It was great to gather a group of students from all over the world and make them discuss and compare ideas.

Het onderzoekscentrum organiseert sinds 2014-2015 de Musea Brugge research school. De MBRS biedt een unieke opportuniteit aan studenten kunstgeschiedenis door hen op korte tijd intensief onder te dompelen in het onderzoeksveld van de Vlaamse primitieven en tevens hen in contact te brengen met studenten en docenten vanuit andere universiteiten op nationaal en internationaal vlak, met duurzame netwerken tot gevolg. De MBRS motiveert de deelnemende studenten om 15e-en 16e-eeuwse werken uit de Musea Brugge collectie verdiepend te bestuderen.

De MBRS bestaat uit twee maal drie trefdagen in Brugge, waarvan de eerste drie in oktober of november en de tweede drie in februari of maart van het daaropvolgend jaar. De MBRS brengt een 12-tal geselecteerde studenten kunstgeschiedenis (van het BA of MA-niveau) samen en biedt twee maal een gevuld en verdiepend programma van lezingen, discussies, bezoeken op zaal en ervaringen achter de schermen van het museum met gastdocenten uit verschillende universiteiten en conservator(en) van Musea Brugge. Een specialist(e) uit het vakgebied wordt uitgenodigd om als moderator de volledige MBRS bij te wonen en aan te vullen. In de voorbije edities versterkten Bernhard Ridderbos (Rijksuniversiteit Groningen), Paula Nuttal (Courtauld Institute, London) en Dagmar Eichberger (Universität Heidelberg) de MBRS.

Het doel is om tijdens deze intensieve dagen verdiepend in te gaan op de collectie 15e- en 16e-eeuwse werken van Musea Brugge. De voertaal van de MBRS is Engels. Het programma (inclusief maaltijden) is kosteloos, maar studenten komen op eigen houtje naar Brugge.

In de voorbije drie edities mochten we studenten verwelkomen uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Polen, Italië, GB, Zwitserland, Rusland en de VS.

The scope of the course was great and actually studying in Bruges was a fantastic experience. It is an excellent programme!