Heb je een visuele beperking en wil je één van onze musea bezoeken? Hier lees je meer over de voorzieningen, hulpmiddelen en aangepaste programma's voor een vlot bezoek.
In het Gruuthusemuseum brengen dertien voelstations verschillende voorwerpen en de verhalen tot leven. Echte materialen of replica’s die je kunt aanraken, verduidelijken het verhaal achter het kunstwerk of de zaal.
In de O.L.V.-kerk Museum staat een voelstation van de 'Madonna met Kind' van Michelangelo. Voel het koude carraramarmer waaruit het beeld is gehouwen en ontdek het altaar waarin het beeld prijkt.
In het Gruuthusemuseum kan je een audiotour met beschrijvende teksten volgen, speciaal voor bezoekers met een visuele beperking. Vraag een tablet aan de kassa of scan de QR-code op je telefoon en je bent vertrokken. Wil je je bezoek voorbereiden of achteraf meer te weten komen over de werken? Beluister de beschrijvende rondleiding via de knop hieronder.
Van aan de bushalte Onze-Lieve-Vrouwekerk volg je de geleide lijn vooraan aan de halte tot het muurtje van het kerkdomein. Ga naar links. Na een 40tal meter stopt het muurtje en bereik je aan je rechterkant de toegang tot de Gruuthusesite en moet je het pad oversteken voor verdere geleiding aan de rand van de mozaïektegels aan de linkerkant van het pad. Volg je het pad verder, dan kom je aan de hoek van het gebouw van het sanitair. Rechts aan de overkant van het pad vind je de ingang van het onthaalpaviljoen waar zich de kassa bevindt.
In het paviljoen leiden geleidelijnen je van rechts aan de deur rechtstreeks naar de kassa. Naar het Gruuthusemuseum kan je het toegankelijk en vlak pad volgen dat rond het plein loopt tot aan de toegangstrappen van het museum.
Op het plein voor het Belfort staat een voelmaquette van de belforttoren en de stadshallen.
Aan de ingang van het Museum Sint-Janshospitaal vind je een voelmaquette van de hospitaalsite in hoog kleurcontrast. Via braille-elementen en een QR-code met beschrijvende audiotour kom je meer te weten over de maquette zelf en hoe je die moet interpreteren, over het oude hospitaalgebouw dat nu een museum is en over de historische site.
Aan het museumpaviljoen vind je een voelplattegrond van de omgeving rond het Gruuthusemuseum en de O.L.V. kerk.
Sommige historische locaties kunnen een uitdaging vormen voor bezoekers met een visuele beperking door de niveauverschillen en steile trappen. We raden blinde en slechtziende bezoekers aan om die locaties met een begeleider te bezoeken.
Het Gruuthusemuseum is een historisch monument met drie verdiepingen. Tussen de zalen zijn telkens kleine niveauverschillen.
De Sint-Janshuismolen en het Belfort hebben een steile trap die minder geschikt is voor bezoekers met een visuele beperking en hun assistentiehond.
Rood-groen kleurenblind? In het Groeningemuseum loopt een proefproject met speciale brillen die kleurenblinde bezoekers de kans geven om meer kleuren te zien en de kunstwerken intenser te ervaren. Leen gratis een EnChromabril aan de kassa van het Groeningemuseum.
Met dank aan Optiek Casteur hebben we drie soorten brillen: een gewone EnChromabril, een overzetbril en een kinderbril. Afhankelijk van de mate en het type kleurenblindheid ervaar je meer of minder effect.
Zet de bril op en geef je ogen zo'n 10 minuten om te wennen aan de indrukken. EnChroma glazen versterken de primaire kleuren door licht op een andere manier te filteren. De brillen zijn geschikt voor bezoekers met rood-groen kleurenblindheid.
Begeleiders van personen die het museum niet zelfstandig kunnen bezoeken, mogen gratis binnen.
Geregistreerde assistentiehonden zijn toegelaten op alle locaties van Musea Brugge. Breng je je assistentiehond mee? Laat ons dit op voorhand even weten via musea.reservatie@brugge.be. Opgelet, huisdieren zijn niet toegelaten.
Heb je vragen, suggesties of mis je informatie? Je kan ons bereiken via musea.reservatie@brugge.be of +32 50 44 87 43
Lees meer over onze voorzieningen, hulpmiddelen en aangepaste programma's voor een vlot bezoek