Na zes jaar loopt de bruikleen van het topstuk 'Triptiek met de Bewening van Christus, schenkers en de heiligen Dominicus en Franciscus' af. Op 14 maart vertrekt het werk van de Brugse Meester van de Legende van de Heilige Lucia terug naar Spanje.
Dit monumentale altaarstuk werd gemaakt voor het Dominicanerklooster van Lekeitio in Baskenland. Op het centrale paneel zien we de Bewening van Christus, het moment nadat Christus is gestorven en zijn lichaam van het kruis is gehaald. Christus wordt beweend door zijn moeder Maria, Johannes de Evangelist, Maria Magdalena, Maria van Cleofas, Jozef van Arimathea en Nicodemus.
Mogelijk zijn de luxueus uitgedoste opdrachtgevers op de luiken het adellijke echtpaar Ibáñez de Arteita, vergezeld door hun patroonheiligen Domenicus en Franciscus. De opdrachtgevers hebben dit altaarstuk waarschijnlijk besteld via een tussenpersoon bij de Brugse kunstenaar.
De 'Triptiek met de Bewening van Christus' is geklasseerd als topstuk door de Spaanse overheid. Het werk werd door een Spaanse privé-eigenaar in bruikleen gegeven aan Musea Brugge. Na zes jaar keert het op 14 maart terug naar Spanje. Kom het werk nog bewonderen tot en met 13 maart in het Groeningemuseum, zaal 2.
De Meester van de Legende van de Heilige Lucia was - naast Hans Memling en de Meester van de Ursulalegende - een zeer succesvolle schilder in Brugge op het eind van de 15e eeuw. De schilder kreeg naast lokale opdrachten, vooral veel opdrachten van Spanjaarden. Het felle kleurgebruik en de uitgelengde figuren bevielen de Spaanse rijken.
In Brugge bevinden zich nog twee werken van de Meester van de Legende van de Heilige Lucia. In het Groeningemuseum vind je het 'Retabel van de Heilige Nicolaas', en in de Sint-Jacobskerk in Brugge hangt het werk waaraan de meester zijn noodnaam dankt, gewijd aan het leven van de Heilige Lucia.