Sluiten
Otobong banner website 2000x730px

ARCHIEF: Deze tentoonstelling is afgelopen

Otobong Nkanga verweeft in de tentoonstelling 'Underneath the Shade We Lay Grounded' uiteenlopende vormen als installaties, sculpturen, tekeningen, tapijten en poëzie. Zowel op het gelijkvloers als op de indrukwekkende houten zolders van het Sint-Janshospitaal creëert ze een dialoog tussen haar kunstwerken - nieuw en bestaand werk - en stukken die ze selecteerde uit de collectie van Musea Brugge. Tegelijk gaat ze in dialoog met de bezoeker, met het historische Sint-Janshospitaal en met Brugge. Nkanga schept een omgeving waar bezoekers tot rust kunnen komen. Een plek voor bezinning en onthaasting, door connectie met haar kunst.

MB Otobong 2022 affiche Medium

Underneath the Shade We Lay Grounded

Otobong Nkanga bedacht voor de benedenzalen van het Sint-Janshospitaal een nieuwe versie van haar werk Taste of a Stone. In het witte keienlandschap van deze indrukwekkende totaalinstallatie - waarvoor ze maar liefst 50 ton witte keien gebruikte - maakt ze een toevluchtsoord voor bezinning, dialoog en herstel. Thema’s als verlies, dood en wedergeboorte komen aan bod, in de monumentale tapijten en textielsculpturen waarmee ze de wanden van het museum bekleedt.

Op de imposante zolder van het Sint-Janshospitaal - bekend voor één van de best bewaarde originele houten dakgebinten in Europa - creëert Nkanga een nieuwe versie van het bekende sculptuurwerk Anamnesis, gevuld met kruiden, specerijen en andere grondstoffen die geïmporteerd en verhandeld werden in Brugge. Zo connecteert de kunstenares de bezoeker terug met een deel van de oorspronkelijke handelsroutes tussen Europa en Afrika, en het geheugen van de stad Brugge.

Otobong Nkanga sluit deze expo af buiten de museummuren, in de kruidentuin van de oude apotheek, waar ze haar nieuwe poëtische sculptuur verweeft met de oorspronkelijk kruiden van de Sint-Jansapotheek.

“Wat blijft nazinderen, is het universum dat Nkanga in Brugge uitbouwt, rond actuele thema’s als identiteit en aarding, zorg en heling. Het is virtuoos en therapeutisch, krachtig en tegelijk lichtvoetig. Door in te zetten op het tactiele en het zachte getuigt het van een zelden geziene generositeit.”

⭐⭐⭐⭐⭐ - De Standaard, 05/07/22
MUS Otobong Nkanga 220517 04 FB

Unearthed Sunlight

MUSEABRUGGE OTOBONG NKANGA OPENING 24 LR

Tied to the Other Side

Otobong Nkanga

Otobong Nkanga (1974 – Kano, Nigeria) is beeldend kunstenaar en performance artiest. Ze woont en werkt in Antwerpen. Nkanga focust op concepten als identiteit, grondstoffen als symbool voor territorium, macht en conflict, uitbuiting van landschap, mens en arbeid, globalisering en transformatie. Haar oeuvre is een veelzijdig palet met daarin onder meer tekeningen, performances, sculpturen en andere media.

MUS Otobong Nkanga 220517 08 FB
Otobong Nkanga

Otobong Nkanga wordt wereldwijd beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars van het moment. Ze bouwde de voorbije jaren aan een indrukwekkend palmares met onder meer tentoonstellingen in Tate Modern in Londen, Biennale d’art contemporain in Lyon, M HKA in Antwerpen, Documenta 14 van Athene en Kassel en Kunsthaus Bregenz.

Ze was de eerste laureaat van de Lise Wilhelmsen Art Award (Oslo, 2019), en ontving onder meer de Peter Weiss Award (Bochum, 2019), de Special Mention Award van de 58ste International Art Exhibition van de Biënnale van Venetië (Venetië, 2019), de Ultima voor Beeldende Kunst (Brussel, 2019), de Belgian Art Prize (Brussel, 2017) en de 8ste Yanghyun Art Prize (Seoel, 2015).

€ 12 / € 10 (red)

Grounded

A growth begins fed by the fluids within
Every vein becomes roots digging deep for life
Every tissue forges its routes beneath each sunken wall
Every bark recalls its scars: the melancholy of nightfall
Underneath the shade we lay grounded

- Otobong Nkanga (2021)

MUS220704 034 FB
Tied to the Other Side LR MET KLEURCORRECTIE
MUS220704 093 FB
Otobong Nkanga Shaped by Morning Dew
Otobong Nkanga Arched Gorges
Otobong 3 light Unearthed Sunlight
Otobong Nkange_taste of a stone_Musea Brugge
MUS Otobong Nkanga 220517 04 FB
MUS220704 062 FB

Activiteiten

Bekijk alle randactiviteiten hier.

25 juni 2022 tot 25 september 2022

Met de steun van