Sluiten
Otobong banner website 2000x730px

Otobong Nkanga zoekt in deze baanbrekende tentoonstelling een intense dialoog op met de bezoeker, met het historische Sint-Janshospitaal en met Brugge. Op deze betekenisvolle plek wil Nkanga de bezoeker ‘genezen’ van zijn kwetsuren, ‘helen’ door de connectie met haar kunst, in dialoog met de collectie van Musea Brugge. Centraal in de expo staat het concept van grounding, of aarding als rode draad doorheen dit kunstparcours. Zo verbindt ze de mens opnieuw met zijn materiële, spirituele en culturele omgeving.

MB Otobong 2022 affiche Medium

Underneath the Shade We Lay Grounded

Otobong Nkanga bedacht voor de benedenzalen van het Sint-Janshospitaal een nieuwe versie van Taste of a Stone. In het witte keienlandschap van deze indrukwekkende totaalinstallatie maakt ze een toevluchtsoord voor bezinning, dialoog en herstel. Ze nodigt bezoekers ook uit om op die stenen connectie te maken. Taste of a Stone wordt zo ook een vrij podium voor woord, muziek, zang en performance. Die dynamiek wordt een onderdeel van het kunstwerk zelf. Ook thema’s als verlies, dood en wedergeboorte komen aan bod, in de monumentale tapijten en textielsculpturen waarmee ze de wanden van het museum bekleedt.

Op de imposante zolder van het Sint-Janshospitaal - bekend voor één van de best bewaarde originele houten dakgebinten in Europa - creëert Nkanga een nieuwe versie van het bekende sculptuurwerk Anamnesis, gevuld met kruiden, specerijen en andere grondstoffen die geïmporteerd en verhandeld werden in Brugge. Zo connecteert de kunstenares de bezoeker terug met een deel van de oorspronkelijke handelsroutes tussen Europa en Afrika, en het geheugen van de stad Brugge.

Otobong Nkanga sluit deze expo af buiten de museummuren, in de kruidentuin van de oude apotheek, waar ze haar nieuwe poëtische sculptuur verweeft met de oorspronkelijk kruiden van de Sint-Jansapotheek.

O Nkanga KUB 3 OG U4 A7660 Unearthed Sunlight 2021 Markus Tretter LR

Unearthed Sunlight

Otobong 1 light Tied to the Other Side

Tied to the Other Side

Otobong Nkanga

Otobong Nkanga (1974 – Kano, Nigeria) is beeldend kunstenaar en performance artiest. Ze woont en werkt in Antwerpen. Nkanga focust op concepten als identiteit, grondstoffen als symbool voor territorium, macht en conflict, uitbuiting van landschap, mens en arbeid, globalisering en transformatie. Haar oeuvre is een veelzijdig palet met daarin onder meer tekeningen, performances, sculpturen en andere media.

Otobong portret 2 LR
Otobong Nkanga

Otobong Nkanga wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest beloftevolle hedendaagse kunstenaars van het moment. Ze bouwde de voorbije jaren aan een indrukwekkend palmares met onder meer tentoonstellingen in Tate Modern in Londen, Biennale d’art contemporain in Lyon, M HKA in Antwerpen, Documenta 14 van Athene en Kassel en Kunsthaus Bregenz.

Ze was de eerste laureaat van de Lise Wilhelmsen Art Award (Oslo, 2019), en ontving onder meer de Peter Weiss Award (Bochum, 2019), de Special Mention Award van de 58ste International Art Exhibition van de Biënnale van Venetië (Venetië, 2019), de Ultima voor Beeldende Kunst (Brussel, 2019), de Belgian Art Prize (Brussel, 2017) en de 8ste Yanghyun Art Prize (Seoel, 2015).

€ 12 / € 10 (red)

Grounded

A growth begins fed by the fluids within
Every vein becomes roots digging deep for life
Every tissue forges its routes beneath each sunken wall
Every bark recalls its scars: the melancholy of nightfall
Underneath the shade we lay grounded

- Otobong Nkanga (2021)

Tied to the Other Side LR MET KLEURCORRECTIE
Otobong portret 1 LR
Otobong Nkanga Shaped by Morning Dew
Otobong Nkanga Arched Gorges
Otobong Nkanga Anamnesis
Otobong 3 light Unearthed Sunlight
25 juni 2022 tot 25 september 2022

Binnenkort