Sluiten
Line2

ARCHIEF: Deze tentoonstelling is afgelopen

De jonge kunstenares Line Boogaerts presenteert tijdens deze expo werk van eigen hand, maar nodigde als curator ook enkele interessante Congolese kunstenaars uit. Samen gaan ze in dialoog met het werk van Frank Brangwyn, wiens oeuvre een vaste plek heeft in het Arentshuis.

Line Boogaerts (°1986, Leuven) is een Belgische beeldend en performance-kunstenaar. Haar projecten ontwikkelen zich vanuit tekeningen die ze op vensters, glazen deuren of grote stukken glas maakt en daarna meteen afveegt. Haar werk heeft zo een sterk performatief karakter en doet denken aan oude schildertechnieken op glas. Boogaerts bedenkt in haar composities zelf blinde vlekken als motief en brengt tegelijk andere blinde vlekken aan het licht, zoals verborgen geschiedenissen, kunst en kunstenaars in de marge of verscholen verhalen of betekenissen.

De expositie ‘é/change’, in het kader van kunstenfestival Mind the Artist, vloeit voort uit haar residentie en de daaraan gekoppelde tentoonstelling in het Centre d’art Waza in Lubumbashi, Congo, in 2019. Naast eigen werk presenteert Boogaerts als curator ook werk van verschillende Congolese kunstenaars waar ze de voorbije jaren mee samenwerkte. Met Célestin Kabuya (geboortedatum en -plaats onbekend) komt de zogenaamde eerste generatie Congolese modernistische kunstenaars aan bod. Ook de meest recente generatie artiesten is vertegenwoordigd, met Paul Malaba (°1990, Gbadolite, Congo) en de Belgisch-Kongolese spoken word-artieste Muabana (°1989, Kinshasa, Congo).

Samen met de Congolese kunstenaars gaat Line Boogaerts in deze expo in dialoog met het werk van de Britse kunstenaar en designer Frank Brangwyn (Brugge, 1867 – 1956), wiens oeuvre een vaste plek heeft in het Arentshuis. Ze slaat de brug tussen haar eigen werk - en dat van haar Congolese collega’s - met Brangwyn’s kunstvormen en ambacht en zijn relatie met Afrika. Over die band kunnen we vandaag nog steeds geen eenduidig beeld geven. Zo vermengt ze standpunten en werken over kunstenaarsgeneraties heen.

Boogaerts maakt van het Arentshuis een bewegend landschap en vormt het museum om tot een trefpunt van artiesten uit diverse landen en generaties, maar ook tot een labo waarin ze experimenteert met de fysieke grenzen van het kijk- en ervaringsproces van de bezoeker. Zo moet je op zoek naar de verstopte kunstenaars, betekenissen en dubbele bodems en doet ze je dieper nadenken over blinde vlekken op sociaal, artistiek en cultureel vlak.

Foto: Line Boogaerts

Foto's expo

HR 20212211 Liene Boogaerts Tim Theo Deceuninck Large
HR 20212211 Liene Boogaerts Tim Theo Deceuninck 7 Large
HR 20212211 Liene Boogaerts Tim Theo Deceuninck 8 Large
HR 20212211 Liene Boogaerts Tim Theo Deceuninck 5 Large
HR 20212211 Liene Boogaerts Tim Theo Deceuninck 6 Large

Beelden: Tim Theo Deceuninck

10 december 2021 tot 13 maart 2022