Sluiten

Sneak preview: twee unieke middeleeuwse manuscripten uit Vlaamse Collectie

Tijdelijke presentatie Topstukken

27 maart 2024 tot 1 april 2024
Gruuthusemuseum

Op 27 maart droeg minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon het beheer van twee bijzonder waardevolle middeleeuwse handschriften over aan de Openbare Bibliotheek Brugge. Tot en met 1 april kan je de zeldzame, rijkversierde manuscripten bewonderen in zaal 2 van het Gruuthusemuseum. Daarna gaan ze het depot in voor verder onderzoek.

Manuscript Psalter Bibliotheek Brugge

Bewonder de twee middeleeuwse Topstukken

Vlaanderen kon recent twee zeldzame, middeleeuwse manuscripten aankopen. De rijkversierde handschriften maken voortaan deel uit van de Collectie Vlaamse Gemeenschap. Vlaanderen koos ervoor om de unieke boekjes te bewaren in Brugge, waar ze vanaf nu in permanent beheer zijn van de Openbare Bibliotheek Brugge en regelmatig tentoongesteld zullen worden door Musea Brugge. Lees meer.

Van 27 maart tot en met 1 april zijn de twee manuscripten te bewonderen in zaal 2 van het Gruuthusemuseum.

MS821 Manuscript Goudrandmeesters Musea Brugge
MS821 Getijdenboek Goudrankgroep

15e-eeuws getijdenboek

Je ontdekt er een getijdenboek uit de 15e eeuw met onder meer gebeden, bijbelteksten, hymnes en psalmen om in de privésfeer te lezen. Het luxueuze manuscript werd gemaakt in Brugge rond 1430 en gedecoreerd door de Goudrankenmeesters, een collectief van miniaturisten die Brugge mee op de kaart zetten als hét internationale productiecentrum voor getijdenboeken in de 15e eeuw. Twaalf grote en kleurrijke miniaturen stellen scènes voor uit het leven van Maria en Christus.

MS820 Manuscript psalter Magaretha Musea Brugge
MS820 Psalter Margareta II van Vlaanderen

13e-eeuwse psalter

Een absoluut topstuk is het 13e-eeuwse psalter of psalmenboek, rijkelijk versierd door miniaturisten van de zogenaamde Dampierre Groep. De decoratie in de marges rond de tekst toont alledaagse mensen zoals jagers, ridders, muzikanten en acrobaten. Maar ook grappige fantasiefiguurtjes zoals een doedelzak spelende zeemeerman of een dier met mensenhoofd, mijter en staf. Daarnaast heeft het handschrift ook een zeldzame herkomstgeschiedenis. Het boekje behoorde toe aan één van de langst regerende gravinnen van Vlaanderen: Margaretha II van Vlaanderen, ook bekend als Margaretha van Constantinopel. Dit was haar persoonlijk psalmenboekje voor privé-devotie. Een heel waardevol stukje geschiedenis dus. Het psalter van Margaretha II van Vlaanderen is een uniek ‘kleinood’: klein qua afmetingen, maar van groot belang voor de geschiedenis van Vlaanderen. Vandaag komen beide handschriften terug thuis in de oude hofstad van de graven van Vlaanderen