Sluiten

Sessie 3: Het Sint-Janshospitaal, een eigentijds museum vol hartverwarmende verhalen

Cursus Sint-Janshospitaal: duik in het dna van het hospitaal

9 maart 2024
Vriendenzaal (Groeningemuseum)

In december 2023 gingen de deuren van het vernieuwde Museum Sint-Janshospitaal open met een nieuwe opstelling over zorg en empathie door de eeuwen heen. In deze cursus van Musea Brugge verbinden verschillende experts heden, verleden en toekomst van het Sint-Janshospitaal. Laat je in 5 sessies volledig onderdompelen in het dna van het hospitaal. Tijdens de derde sessie zoomen we in op hoe we de oude collectie opnieuw tot leven brachten in een eigentijdse museumopstelling.

Cursus MSJH Hedendaagse kunst Musea Brugge Femke den Hollander 7192

Het vernieuwde Museum Sint-Janshospitaal is niet alleen een eeuwenoud hospitaal, maar vooral ook een eigentijds museum boordevol hartverwarmende verhalen over gastvrijheid en zorg(en) doorheen de eeuwen. De nieuwe museumopstelling verbindt de geschiedenis van het Sint-Janshospitaal en haar collecties met universele thema’s zoals gastvrijheid, empathie, leven en dood, lichaam en ziel, lijden, zingeving en zorg. Interactieve touchtafels, video’s en getuigenissen brengen die eeuwenoude en tegelijk actuele thema’s tot leven. Hedendaagse kunstwerken zoals 'Liggende-Arcangelo II, 2023' van Berlinde De Bruyckere, 'The Bridge' van Patricia Piccinini, 'Persona grata' van Lahouari Mohammed Bakir en de 'Fluisterzetel' van Barbara Raes en Klaas Rommelaere versterken en actualiseren dit verhaal en slaan de brug naar de belevingswereld van ‘nu’.

Spreker: Lieven De Visch, coördinator tentoonstellingen publieksbemiddeling Musea Brugge

Praktisch

  • Zaterdag 9 maart, 10u30-12u00 (deuren: 10u00)
  • Vriendenzaal (Groeningemuseum), Dijver 12, 8000 Brugge
  • Taal: Nederlands

Tickets

Drankje inbegrepen

  • Per sessie: €15 / €10 (-26 jaar)
  • Voor de 5 sessies: €60* / €50 (-26 jaar)

*Je korting wordt automatisch berekend als je een ticket van elke sessie toevoegt aan één winkelmandje

Foto: © Femke den Hollander

Koop tickets

Exclusieve instaprondleiding – Duik in het dna van het hospitaal (31 maart)

Het museum ontdekken met een kenner? Na de cursusreeks kan je deelnemen aan een exclusieve rondleiding in het Museum Sint-Janshospitaal. Een museumgids neemt je in 90 minuten mee langs de hoogtepunten van het museum. De rondleiding is voorbehouden voor deelnemers (van één of meerdere sessies) van de cursusreeks.

  • Zondag 31 maart om 10u00, 11u00, 14u00 of 15u00
  • Prijs: museumticket + € 5
Schrijf je hier in voor de instaprondleiding

Andere activiteiten

Bekijk de volledige kalender