Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Herbekijk de rondetafel 'De wereld binnen handbereik'

6 juni 2021
Online

Wat is een inclusief museum? Dat is de vraag die tijdens dit online 'rondetafelgesprek' op 6 juni 2021 centraal stond. Herbekijk het hier.

2021 05 25 rondetafel Dewereldbinnenhandbereik

'Inclusiviteit' draait om meer dan alleen praktische toegankelijkheid. Dat bewijst ook ‘De wereld binnen handbereik’, een tentoonstelling over het erfgoed van het Spermalie-instituut (vzw De Kade). Samen met Erfgoedcel Brugge en Musea Brugge selecteerden de blinde curatoren Tonia In den Kleef en Piet Devos voorwerpen uit de collectie educatief materiaal voor het blindenonderwijs. Deze selectie wordt nu gepresenteerd in het Arentshuis in Brugge en KADOC in Leuven.

Naar aanleiding van ‘De wereld binnen handbereik’ organiseerde Musea Brugge op 6 juni een gesprek in de vorm van een 'ronde tafel', waarbij verschillende gasten mee aan tafel schoven. Centraal stond de vraag op welke manier musea en andere organisaties meer inclusief kunnen zijn voor mensen met een visuele beperking.

WIE?

  • Jeroen Baldewijns, expert compenserende hulpmiddelen bij Licht en Liefde vzw, moderator.
  • Ina Verrept van Erfgoedcel Brugge en Roeland Hermans van KADOC schetsen de voorgeschiedenis van deze samenwerking.
  • Piet Devos en Tonia In den Kleef zijn ervaringsdeskundigen en curatoren van de tentoonstelling.
  • Peter de Cupere is kunstenaar en ontwikkelde samen met mensen met een visuele beperking een geuralfabet voor de tentoonstelling.
  • Joost Demuynck is psycholoog/psychoanalyticus, coördinator van ‘t Wit Huis (vzw de Kade), het woonproject
    dat mensen met een meervoudige beperking in aanraking brengt met kunst.
  • Katelijne Vertongen van Musea Brugge en Herman Caulier van Licht en Liefde vzw hebben het respectievelijk over inclusie in het vernieuwde Gruuthusemuseum en de inleefervaring ‘Xinix’.

Herbekijk hier het gesprek