In bijna elke museumzaal vind je queer-gerelateerde kunstwerken. Maar slechts zelden wordt hun verhaal expliciet verteld. ‘Queer’ en ‘LGBTQ’ mogen dan hedendaagse termen zijn, thema’s rond gender, seksualiteit en geaardheid bieden al eeuwenlang inspiratie aan talloze beeldende kunstenaars. Na deze rondleiding door historicus Jonas Roelens kijk je met een heel andere blik naar de museumcollectie.
Volzet
Binnen onze huidige samenleving die steeds inclusiever wordt, is de LGBTQ-gemeenschap zichtbaarder dan ooit. Maar hoe zat dat in het verleden? Hoe dacht men vroeger over seksuele verlangens die taboe waren? Over lichamen die tegen de norm in gingen? Over identiteiten die niet binnen een hokje pasten?... En hoe werden die ideeën weerspiegeld in de beeldende kunst? Deze vragen beantwoorden we tijdens een queer-rondleiding in het Groeningemuseum.
Jonas Roelens is historicus en gastprofessor aan de UGent. Met zijn onderzoek naar sodomie in de vroegmoderne Zuidelijke Nederlanden won hij de juryprijs en publieksprijs van de Vlaamse PhD Cup. Samen met Elwin Hofman en Wannes Dupont schreef hij ‘Verzwegen Verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België’ (Uitgeverij Vrijdag, 2017). In november verschijnt zijn nieuwste boek 'De onuitspreekbare zonde. Sodomie in de Zuidelijke Nederlanden' (Sterck & De Vreese).
Deze rondleiding kadert binnen het jaarlijks PRISMA Queer Arts Festival. Een Brugs kunstenfestival dat queer creativiteit viert. Drie dagen lang vult PRISMA Brugge met queer joy. Bij dit kunstenfestival staan queer verhalen en ervaringen centraal. Het is een uitnodiging om je authentieke zelf te zijn, los van de binariteit die gender, liefde en relaties beperkt.
Prisma Queer Arts Festival is een samenwerking tussen Het Entrepot, Dwaalzin, CGSO en de Kringwinkel