Wie over de E411 richting Ardennen rijdt kan niet naast het imposante kasteel van Lavaux-Sainte-Anne kijken. Wat velen niet weten is dat zich hier een vergeten hoofdstuk Belgische oorlogsgeschiedenis heeft afgespeeld.
Tussen juni 1942 en augustus 1944 borgen de kelders en de grootste slottoren van het kasteel verschillende schilderijen en archiefdocumenten van onschatbare waarde. Onder die absolute topstukken bevonden zich ook werken uit de collectie van Musea Brugge, zoals schilderijen van Bosch, Memling, Van Eyck en Van der Goes. Naast schilderijen uit de musea van Antwerpen en Brugge bewaarden de Duitsers in het kasteel ook tienduizenden kostbare documenten, boeken en manuscripten uit Brugse en Antwerpse archieven. Dat die kostbaarheden grotendeels ongeschonden uit de oorlog zijn gekomen, is paradoxaal voor een deel te danken aan de Duitse bezetters die niet alleen aan kunstroof deden, maar ook aan kunstbescherming. Maar hun redding is vooral ook te danken aan de onvoorwaardelijke toewijding van een groep ambtenaren, onder leiding van de jonge geleerde Herman Bouchery.
In deze najaarslezing vertelt Bert Govaerts over dit fascinerend stukje Belgische geschiedenis, naar aanleiding van zijn nieuw boek 'Erfgoed op de vlucht'. Bert Govaerts maakte jarenlang historische documentaires voor de VRT en schreef veelgeprezen biografieën van onder meer politicus Albert De Vleeschauwer en de schrijvers Ernest Claes en Marnix Gijsen.
Na de lezing bieden we je een drankje aan en kan je gezellig napraten.
Foto: Coremans en Bouchery met enkele topstukken van Memling en Van Eyck in het kasteel.
De lezing vloeit voort uit het nieuwste boek van Bert Govaerts. Als je wil, kan je het boek ‘Erfgoed op de vlucht’ na de lezing kopen en laten signeren door de auteur.