Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Livestream - ‘Van de Pest tot Covid-19 - een millennium epidemieën in Brugge’.

21 juni 2020

Musea Brugge biedt in deze coronaperiode livestreamsessies aan op zondagochtend. Telkens staan actuele thema's centraal. Dokter William De Groote, voorzitter van Montanus vzw, geeft in deze lezing zijn bedenkingen rond de huidige Covid-19 pandemie. Hij doet dit vanuit medisch-historisch perspectief.

698906a

Hij behandelt de stedelijke verbanning van de leprapatiënten in de middeleeuwen, de quarantaine bij pestepidemieën, de koepokvaccinatie bij de pokken, het hygiënisme in de strijd tegen cholera en tyfus in de 19e eeuw, de ontwikkeling van de kiemleer en de asepsie, de “eerste sanitaire barrière” na WO I en de Spaanse griep, de isolatie van de tuberculoselijders, de ontwikkeling van de antibiotica en de vaccinatie na WO II en de recente strijd tegen de multiresistente ziekenhuisbacterie met de invoering van de 'tweede sanitaire barrière'.

Hij poogt een antwoord te formuleren op de volgende drie vragen:

1 / Hebben wij de lessen uit een millennium epidemieën voldoende toegepast in de strijd tegen de Covid-19 pandemie?

2 / Wat wordt na deze Coronacrisis het 'nieuwe normaal'?

3 / Is deze pandemie de intro op het Antropoceen, het tijdperk waarbij, vooral als gevolg van de overbevolking, de menselijke hyperactiviteit een blijvende klimaatsverandering veroorzaakt?

Start om 10.30 uur, live te volgen via de facebookpagina van Musea Brugge.

Bekijk hier de livestream