Sluiten

Lezing: Waren de middeleeuwen vrouwonvriendelijk?

Internationale Vrouwendag

3 maart 2024
Vriendenzaal (Groeningemuseum)

'Middeleeuws’. Zelden wordt een term zo misbruikt. Iedereen begrijpt meteen wat je bedoelt wanneer je een fenomeen als middeleeuws omschrijft: achterhaald, primitief, barbaars, mensonterend. Want dat zijn de middeleeuwen in de populaire verbeelding. Een periode waarin iedereen stinkt, angst en bijgeloof heerst, je voor een akkefietje aan de galg hangt en vrouwen niks te zeggen hebben.

3

Laatste tickets

Naar aanleiding van internationale vrouwendag gaan we tijdens deze lezing op zoek naar waar die clichés vandaan komen. Waarom zijn ze zo populair? En hoe ging het er echt aan toe voor vrouwen in de middeleeuwen? In deze lezing neemt dr. Jonas Roelens je mee langs een aantal populaire misvattingen over de positie van middeleeuwse vrouwen. Die lieten zich helemaal niet opsluiten in slottorens en van kuisheidsgordels hadden ze nog nooit gehoord. En ook de beruchte ‘heksenwaan’ was allesbehalve een middeleeuws fenomeen. Middeleeuwse vrouwen hadden seks voor het huwelijk, konden zelfstandig handel drijven, macht uitoefenen en waren veel meer vrijgevochten dan we vandaag denken.

Na de lezing bieden we je een drankje aan en kan je gezellig napraten.

Praktisch

  • Zondag 3 maart 2024, 10u30-12u00 (deuren: 10u00)
  • Vriendenzaal (Groeningemuseum), Dijver 12, 8000 Brugge
  • Taal: Nederlands
  • Tickets: € 8
Koop tickets
Cover Medemensen VP 03 002

Boek 'Middeleeuwse medemensen'

De lezing vloeit voort uit het nieuwste boek van Jonas Roelens en Nathan Van Kleij. Als je wil, kan je het boek ‘Middeleeuwse medemensen’ na de lezing kopen en laten signeren door de auteur.

Andere activiteiten

Bekijk de volledige kalender