Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Livestream: Te gast bij componist Joseph Ryelandt, met David Vergauwen

11 oktober 2020
Livestream

Musea Brugge biedt sinds enkele maanden livestreamsessies aan op zondagochtend, om 10.30 uur. Telkens staan actuele thema's centraal. Op zondag 11 oktober gaven we het woord aan David Vergauwen. Hij deed vier jaar lang onderzoek naar Joseph Ryelandt, de Brugse fin-de-siècle componist die centraal staat in de expo in het Arentshuis.

Lezing Ryelandtcfamilie Ryelandt

'Als ik geen Bruggeling was, zou ik het willen worden,' zei componist Joseph Ryelandt (1870-1965) in 1959 aan Joost Florquin, die hem interviewde voor de televisiereeks ‘Ten huize van’. Maar, een Bruggeling was hij wel degelijk: Ryelandts leven en werk situeerden zich daar, letterlijk van wieg tot graf. Hij behoorde tot een vermogend, Franstalig, progressief katholiek milieu, wat ontegensprekelijk een invloed heeft gehad op zijn werk. Zijn werk als componist bracht hem echter tot buiten de stadsgrenzen: hij had contacten met collega’s in binnen- en buitenland.

David Vergauwen gaf zijn bevindingen na vele jaren onderzoek vorm in de biografie: ‘Joseph Ryelandt, romantisch componist in het fin-de-siècle Brugge’. Hij vertelt je graag meer over het leven en werk van Joseph Ryelandt in deze livestream.

I.s.m. Vrienden Musea Brugge

Bekijk hier de livestream opnieuw: