Sluiten

Musea Brugge kondigt voor 2022 twee toptentoonstellingen aan: Otobong Nkanga en Hugo van der Goes

15 april 2021
Diksmuidezolder sint janshospitaal Sighways Photography Jens Compernolle 700px

De keuze voor enerzijds een hedendaagse en anderzijds een middeleeuwse kunstenaar past volledig in de lijn die Musea Brugge voortaan wil uitzetten: uitdrukkelijk oude, moderne én hedendaagse kunst afwisselend programmeren en evenwaardig aan bod laten komen. Voor de oude kunsttentoonstellingen heeft Musea Brugge al een rijke traditie met klasse exposities over de Vlaamse meesters als Van Eyck, Memling, Pourbus, enz... Op het vlak van hedendaagse kunst willen we ook internationaal even hoog scoren. Bovendien varen we met deze tentoonstellingen voor 2022 een andere koers: de traditionele kunsttentoonstelling zal plaats maken voor exposities die dichter bij de hedendaagse maatschappij en bezoeker staan. Musea Brugge laat meer standpunten zien, meerstemmigheid is key. Iedereen moet zich aangesproken voelen tot ons programma, niet alleen de traditionele kunst- en cultuurkenner. Die lijn wordt doorgetrokken in de nieuwe tentoonstellingsruimte, BRUSK. Daar plannen we 5 à 6 tentoonstellingen per jaar waarbij je oude, moderne en hedendaagse kunst zal kunnen bewonderen. Na de twee toptentoonstellingen van '22 krijgt het St-Janshospitaal een complete make over om in het najaar van '23 te kunnen heropenen met een compleet vernieuwde, eigentijdse opstelling.

Otobong Nkanga Glimmer Fragments foto Ernst van Deursen 700px
© Ernst van Deursen, Glimmer Fragments, Amsterdam 2014

Otobong Nkanga (°1974) circuleert op lijstjes met ‘today’s most promising artists worldwide’. Ze verzamelde al een indrukwekkend palmares met tentoonstellingen wereldwijd. Nkanga’s oeuvre toont een veelzijdig palet: tekeningen, performances, sculpturen en andere media. Voor de tentoonstelling in het Sint-Janshospitaal zal deze internationaal gerenommeerde kunstenares museumobjecten uit de collecties van Musea Brugge en het geheugen van het oude hospitaalgebouw nemen als uitgangspunt voor haar overzichtstentoonstelling.

Meer info
0000 GRO0204 I

Hugo van der Goes (°1430-40 – 1482) behoort samen met Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en Hans Memling tot de bekendste Vlaamse primitieven. Na een vijf jaar-durende, grondige restauratie staat zijn meesterwerk ‘De Dood van Maria’ uit ca. 1470 centraal in deze tentoonstelling.

Meer info