Sluiten

Musea Brugge krijgt tekeningen van onder meer Michelangelo, Jordaens en Boucher in beheer

17 mei 2022

Musea Brugge krijgt een prestigieuze collectie van 1.920 meestertekeningen en 25 schetsboeken van topkunstenaars als Michelangelo, Jordaens en Boucher in beheer. De Stichting Jean van Caloen van het kasteeldomein in Loppem, draagt de zorg en het beheer van de collectie vanaf 17 mei over aan het Brugse Prentenkabinet. De tekeningen dateren van de late 16de tot en met de 20ste eeuw en zijn verzameld door baron Jean van Caloen (1884-1972).

Michelangelo recto Stichting Van Caloen Musea Brugge
Jordaens recto Stichting Van Caloen Musea Brugge
Zegenende priester, Jacques Jordaens

Verborgen schat

De collectie omvat onder andere de tekening Zegenende priester van Jacques Jordaens en een knappe voorstelling van een jonge vrouw van de Franse meester François Boucher.

Absoluut hoogtepunt van de verzameling is de verbluffende De Steniging van de heilige Stefanus van Michelangelo Buonarroti. Het is de enige tekening van de beroemde Italiaanse renaissancekunstenaar die bewaard wordt in België. Het is een uitzonderlijk blad omdat het om een compositiestudie gaat: een tekening waarin Michelangelo zijn idee voor een voorstelling op papier zet. Dergelijke tekeningen gebruikte de kunstenaar als voorbereidende schets voor een eindwerk, zoals een schilderij of een beeldhouwwerk.

Michelangelo recto Stichting Van Caloen Musea Brugge
De Steniging van de heilige Stefanus, Michelangelo Buonarotti

Naast werken van Italiaanse en Franse meesters zijn vooral de Vlaamse, Hollandse en Belgische scholen vertegenwoordigd. De verzameling is een verborgen, gekoesterde schat. Slechts sporadisch werden enkele van de kostbaarste werken uitgeleend.

Wetenschappelijk onderzoek

Met deze aanwinst voegt het Brugse Prentenkabinet bijna 2000 tekeningen toe aan de reeds meer dan 20.000 tellende collectie werken op papier.

We zullen de tekeningen grondig onderzoeken en bestuderen, samen met specialisten uit het vakgebied. Dat onderzoek zal resulteren in een wetenschappelijke catalogus over de collectie met aandacht voor de meest belangrijke bladen uit de verzameling. Deze publicatie zal verschijnen ter begeleiding van een tentoonstelling over de collectie in de nieuwe tentoonstellingshal BRUSK. Daarnaast zullen we de volledige collectie ook digitaal ontsluiten op onze website, zodat deze tekeningen voor iedereen toegankelijk worden.

Met deze aanwinst doen een aantal kunstenaars hun intrede in het Prentenkabinet die nog niet in onze collectie aanwezig waren. Bovendien bevat de verzameling van Jean van Caloen vele tekeningen die aansluiten op de collectie die reeds in het Prentenkabinet aanwezig is.

Anne van Oosterwijk, Directeur Collectie Musea Brugge

Sneak preview van 7 topwerken uit de collectie

Musea Brugge en Stichting Jean van Caloen vierden de overdracht met een kleinschalige tentoonstelling in het Groeningemuseum van zeven topwerken uit de collectie. De werken waren een korte week te zien tussen 17 en 22 mei 2022. Vervolgens kregen ze samen met de andere tekeningen in de verzameling van de Stichting een plaats in het Brugse Prentenkabinet. Daar zullen we de collectie volledig registreren en in hoge resolutie digitaliseren, waarna we de werken ontsluiten via onze digitale collectiedatabase.

Over de Stichting Jean van Caloen

In 1856 lieten baron Charles van Caloen en zijn echtgenote gravin Savina de Gourcy Serainchamps het romantische Kasteel van Loppem bouwen.

Het kasteel herbergt een rijke kunstverzameling, voor het merendeel bijeengebracht door Baron Jean van Caloen (1884-1972), de kleinzoon van Charles. Hij was een verwoed collectioneur met een verreikende interesse: middeleeuwse sculpturen, Vlaamse schilderijen, steengoed uit Raeren en Westerwald, Mechelse albasten, Portugese ivoren, verluchte handschriften, prenten en tekeningen.

Baron Jean van Caloen richtte in 1951 een stichting op die zijn naam draagt en waarin hij het kasteel met park en bijgebouwen én de volledige inboedel onderbracht. Deze stichting stelt zich tot doel het behoud van het hele kasteelcomplex voor de komende generaties te vrijwaren en de collecties bekend te maken en uit te breiden.

Copyright beelden: © Musea Brugge, www.artinflanders.be, foto Cedric Verhelst

Bekijk de reportage van VRT NWS

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht