Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Restauratie van het Gruuthusepaleis

16 mei 2019

Met de heropening van het museum is een lange restauratiecampagne afgesloten. De recente restauratie van het paleis heeft zowat vijf jaar geduurd en had uiteindelijk een prijskaartje van iets meer dan 1,85 miljoen euro. De gevels van de hoofdvleugel werden in 2007 al aangepakt. De afgelopen vijf jaar werd het paleis zowel buiten als binnen verder aangepakt, met aandacht voor de historische waarde van het gebouw.

In de kijker Reiegevel in de steigers foto Lieven Coudenys


In de kijker restauratie schrijnwerk en glas in lood foto Lieven Coudenys

Restauratie buitengevels, schrijnwerk en ramen

Van 2014 tot 2018 werden de gevels aan de kant van de Reie gereinigd. De daken kregen nieuwe leien, alle dakgoten werden vernieuwd, het schrijnwerk van ramen en deuren werd hersteld en waar nodig vervangen, enkele vloeren werden gestabiliseerd en waar noodzakelijk genivelleerd. Ook alle glas-in-loodramen werden onder handen genomen en de borstwering werd helemaal gerestaureerd.

In de kijker restauratie Delacenseriezolder foto Lieven Coudeneys

Restauratie interieur

Binnenin werd de polychromie van het plafond in de hal gereinigd. Alle andere ruimtes werden opnieuw geschilderd en kregen een kleur, geïnspireerd op het neogotische interieur van stadsarchitect Louis Delacenserie eind 19e eeuw. Het nieuwe tentoonstellingsmeubilair is een hedendaagse knipoog naar de woonfunctie van het paleis in de periode van Lodewijk van Gruuthuse.

De Delacenseriezolder werd grondig onder handen genomen. De balken, op aangeven van Delacenserie beschilderd met Lodewijks leuze Plus est en vous werd grotendeels gereconstrueerd. De balken achteraan dragen nog de oorspronkelijke 19e-eeuwse beschildering.

Bron: Ludion Gids, het Gruuthusemuseum, Brugge