Sluiten

Musea Brugge krijgt werk van Jan Fyt en Roelandt Savery in langdurig bruikleen

7 november 2019
2019 11 06 Eenbosrijklandschapmetkoeienengeiten Roelandt Savery

Musea Brugge krijgt twee belangrijke schilderijen in langdurig bruikleen vanuit een particuliere collectie. Het gaat om ‘Stilleven met jachtbuit’ van Jan Fyt en ‘Een bosrijk landschap met koeien en geiten’ van Roeland Savery. De eigenaar van de werken is een gepassioneerd verzamelaar die eerder al werk in langdurig bruikleen gaf aan het Metropolitan Museum in New York.

Jan Fyt is één van de belangrijkste Vlaamse stilleven-kunstenaars. Hij was in het midden van de 17e eeuw actief in Antwerpen en Italië, en beïnvloedde met zijn vlotte schilderstijl heel wat tijdgenoten. Het werk dat Musea Brugge in bruikleen krijgt, is van hoge kwaliteit en vormt een belangrijke toegevoegde waarde voor de presentatie stillevens uit de eigen collectie.

Roelandt Savery, afkomstig uit Kortrijk, maakte furore aan het hof van Rudolf II in Praag als belangrijke navolger van Pieter Breugel. Zijn landschapstekeningen - waarvan er één wordt bewaard in het Brugse prentenkabinet - en landschapschilderijen tonen een minutieuze stijl die rond 1500 is ontstaan bij meesters als Gerard David. Zijn werk ‘Een bosrijk landschap met koeien en geiten’ zal, samen met de 'Prediking van Johannes' naar Pieter Breugel en een anoniem landschap, het belang van de landschapskunst illustreren.

Het Groeningemuseum wordt in het voorjaar van 2020 gerenoveerd. Daarbij wordt ook de museale opstelling herdacht. De twee nieuwe bruiklenen krijgen er een mooie plaats vanaf februari 2020. De twee kunstwerken worden in Brugge verder onderzocht, onder meer met natuurwetenschappelijke methodes