Sluiten

Bosch in jouw woonkamer? Nu te koop: uniek Bosch-behang van Atelier Billiet

18 juli 2023

Kom thuis in je eigen stukje paradijs met het artistieke behangpapier van Atelier Billiet. Een panorama van 3 op 4 meter dat rust en sereniteit uitstraalt. Een unieke herwerking van het wereldberoemde schilderij ‘Het Laatste Oordeel’ (circa 1500) van Jheronimus Bosch. Vanaf nu te koop bij Musea Brugge

Panoramabehang Bosch Atelier Billiet Musea Brugge

Bosch liet zes eeuwen geleden zijn fantasie de vrije loop en gaf een eigen interpretatie aan het einde der tijden. Jheronimus Bosch schilderde ‘Het Laatste Oordeel’ in zijn typische stijl, herkenbaar aan de kleine figuren, de bizarre en monsterachtige elementen, de kleuren en de fijne, transparante schilderwijze. Een schilderij dat blijft fascineren. Ook designer Margot Billiet (Atelier Billiet) kan er maar niet genoeg van krijgen. Daarom ging ze aan de slag met het klassieke topstuk en creëerde een unieke en hedendaagse interpretatie, een stukje Bosch voor in jouw huis.

Met haar kunstproject (Re)mastered gaat Margot Billiet de uitdaging aan om meesterwerken te herinterpreteren en een nieuwe bestemming te geven. Zo wil ze ons uitnodigen om met een nieuwe, eigentijdse blik te kijken naar eeuwenoude kunstwerken. Het unieke panoramabehang van ‘Het Laatste Oordeel’ is haar eerste werk binnen dit project.

Panoramabehang Bosch Atelier Billiet render2 Musea Brugge
Panoramabehang Bosch Atelier Billiet render Musea Brugge
Panoramabehang Bosch Atelier Billiet detail Musea Brugge
Detail panoramabehang © Atelier Billiet

Margot herschikte een aantal elementen uit het linkerpaneel van het wereldberoemde drieluik. Op dat paneel gaf Bosch een eigen interpretatie van het Hemels Paradijs. Maar wie goed kijkt, ontdekt ook details uit zijn Hel. Door ze uit het schilderij te halen en afzonderlijk af te beelden, lijken ze plots minder dreigend. Het donkere bos op de achtergrond stond in de tijd van Bosch symbool voor gevaar en mysterie. Vandaag straalt het bos rust uit. Margot bracht ook eigen elementen aan op het panorama. Het geheel is een uniek en eigentijds kunstwerk dat in dialoog staat met de oude meester.

Panoramabehang Bosch Atelier Billiet detail2 Musea Brugge
Detail panoramabehang © Atelier Billiet

In haar panoramabehang geeft Margot ook aan een minder bekend detail uit het meesterwerk een belangrijke rol: een bijna onzichtbare potloodschets van God in de wolken op het linkerpaneel van Bosch. Door die schets toe te voegen aan haar ontwerp vertelt Margot dat we allemaal, los van onze verschillende overtuigingen, op zoek zijn naar ons eigen stukje hemels geluk.

Het behangpapier bestaat uit 8 banen van telkens 50 cm breed en 3 meter hoog. De tekening is zo opgebouwd dat het landschap oneindig kan doorlopen. Je kan dus kiezen met welke strook je begint, in functie van jouw interieur.

Het behangpapier is exclusief te koop in de museumshop van het Groeningemuseum en op onze webshop voor €269,00.
Het behangpapier in het echt zien? Bezoek de museumshop in het Groeningemuseum.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht