Sluiten

Musea Brugge lanceert comeback van het échte Bourgondische streetfood

16 mei 2023

Na 600 jaar brengen De Foodarcheoloog en Otto Waffle Atelier op onze vraag een verloren gewaande specialiteit opnieuw tot leven. Een echt Bourgondisch wafeltje, geïnspireerd op de culinaire traditie die de middeleeuwse straten deed geuren naar hertogelijke banketten, mét een verrassend hedendaagse nasmaak. Met de ‘Duke of Burgundy’ keert een eeuwenoude streetfood-traditie tussen zondag 28 mei en zondag 24 september 2023 terug naar de Brugse straten.

2023 Bourgondische Wafel Campagnebeeld Final square
Spreukbordendetail Pieter Breugel Museum Mayer Van den Bergh foto Michel Wuyts
Opgerolde wafeltjes: ​'Twaalf spreuken op borden' (detail), Pieter Breugel, 1558, © Museum Mayer Van den Bergh

Middeleeuwse traditie

Wafels zijn één van dé culinaire associaties met ons land en dat komt niet uit de lucht gevallen. In de vijftiende eeuw - op het hoogtepunt van de Bourgondische periode en de internationale handel in Brugge - kon je op elke Brugse straathoek krokante, opgerolde wafeltjes kopen, de zogenoemde ‘oblieën’. De middeleeuwse wafeltjes werden niet alleen uit het vuistje gegeten, maar vonden ook hun weg tot de luxueuze tafels van de heren van Gruuthuse en de hertogen Filips de Goede en Maria van Bourgondië.

Wafels maakten echt deel uit van de middeleeuwse eetcultuur in de Vlaamse steden. Dat bewijzen onder meer twee vijftiende-eeuwse wafelijzers uit de collectie van het Gruuthusemuseum, rijkelijk versierd met de wapenschilden van Bourgondische hertogen (meer over de wafelijzers). Om dat verhaal opnieuw tot leven te wekken, en ook geïnspireerd door het Verhaal van Vlaanderen, vroegen we aan De Foodarcheoloog en Otto Waffle Atelier om een nieuwe Bourgondische wafel te creëren, geïnspireerd op het middeleeuwse recept. Tussen zondag 28 mei en zondag 24 september 2023 kunnen we opnieuw genieten van die vijftiende-eeuwse culinaire traditie.

Recht uit de keuken van Filips de Goede (en de beerput)

De ‘Duke of Burgundy’ is net zoals zijn middeleeuwse voorouder een krokante, opgerolde wafel van deeg met ‘paradijskorrel’. De wafel is opgevuld met een frisse vulling en versierd met korianderzaad, frambozen- en aalbessenpoeder. De ingrediënten van de Duke of Burgundy komen rechtstreeks uit de keukenkast van Filips de Goede. In 2004 werd een vijftiende-eeuwse beerput van het Bourgondische Prinsenhof in Brugge opgegraven door Raakvlak. Een ware schatkamer voor archeologen die een unieke inkijk geeft in de voedingsgewoonten van de plek. Zo goed als alle ingrediënten die gebruikt zijn in de Duke of Burgundy werden daar gevonden.

2023 MB Bourgondische Wafel Campagnebeeld zondercopy
Kom de Duke of Burgundy proeven

Het wafeltje verpakt authentieke smaken in een hedendaags vegan en glutenvrij recept. Zelf proeven van de ‘Duke of Burgundy’ kan voor het eerst op zondag 28 mei aan het kraampje van Otto Waffle Atelier op het Gruuthuseplein tijdens de 'Bourgondische Tijdreis' (MB op zondag). Tijdens die dag organiseren we ook instaprondleidingen in het Gruuthusemuseum, waar het verhaal van de wafeltraditie werd opgenomen in de vaste museumopstelling. Ook De Foodarcheoloog neemt die dag de bezoekers mee naar de Bourgondische keuken. Tussen zondag 28 mei en zondag 24 september 2023 is de Duke of Burgundy ook te koop in Otto Waffle Atelier. Of hoe een klein wafeltje na 600 jaar zijn weg terugvindt naar de Brugse straten.

De Duke of Burgundy is te koop op 28 mei op het Gruuthuseplein en vanaf dan tot en met 24 september 2023 ook in Otto Waffle Atelier (Katelijnestraat 1). Bezoekers van het Gruuthusemuseum krijgen een bon om de wafel aan kortingstarief te proeven bij Otto Waffle Atelier.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht