Sluiten

Aankoop topwerk Berlinde De Bruyckere voor vernieuwd Sint-Janshospitaal

29 juni 2023

Speciaal voor het Sint-Janshospitaal kocht Musea Brugge het nieuwe topwerk ‘Liggende-Arcangelo II’ (2023) aan van Berlinde De Bruyckere, één van de belangrijkste hedendaagse beeldhouwsters. Het museum krijgt momenteel een complete make-over met een nieuwe, eigentijdse museale opstelling en opent op 16 december de deuren.

Liggende Arcangelo Berlinde De Bruyckere Musea Brugge c Mirjam Devriendt

Met het oog op de gloednieuwe museale opstelling van het Sint-Janshospitaal hebben we een absoluut topwerk aangekocht van Berlinde De Bruyckere (1964), één van de belangrijkste beeldhouwsters van de laatste decennia. Met deze aankoop wordt onze collectie uitgebreid met een topwerk van wereldformaat van een van de meest toonaangevende kunstenaars van het land. De aankoop van de ‘Liggende-Arcangelo II’ betekent een absolute verrijking voor het Sint-Janshospitaal en onze collectie. We zijn dan ook ontzettend verheugd met deze aankoop.

Coronacrisis

Het nieuw aangekochte beeldhouwwerk ‘Liggende-Arcangelo II’ (2023) van Berlinde De Bruyckere stelt een levensgrote gevallen aartsengel voor, een monumentale figuur die op een indrukwekkend grafvormig voetstuk ligt in zinderende grijs- en zwarttinten. Het werk zet aan tot onmiddellijke emotionele verbinding en herkenning en tast op een ingetogen wijze enkele van de meest gevoelige aspecten van het menselijke leven af. De aanleiding van dit werk gaat terug naar de coronacrisis: De Bruyckere wilde een monument oprichten ter ere van alle zorgdragers, de engelen van onze tijd. Het beeldhouwwerk symboliseert dan ook troost en verzoening.

Foto Liggende Arcangelo

Universele verhalen van zorg en empathie

Het beeldhouwwerk zal een plek krijgen in het vernieuwde Sint-Janshospitaal, één van de oudste en best bewaarde hospitaalgebouwen van Europa. De gloednieuwe museale opstelling van het museum neemt de bezoeker vanaf 16 december mee langs de schitterende schilderijen van onder meer Hans Memling, onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het gebouw, én langs enkele verrassende hedendaagse werken zoals de sculptuur van Berlinde De Bruyckere. Samen vertellen ze historische en universele verhalen rond zorg, empathie en gastvrijheid. Het werk ‘Liggende-Arcangelo II’ van Berlinde De Bruyckere versterkt zowel thematisch als vormelijk het verhaal van de nieuwe opstelling van het museum.

De fragiliteit en sterfelijkheid van het lichaam en de geest, zorg en rouwrituelen lopen namelijk als een rode draad doorheen het gelaagde oeuvre van De Bruyckere, en zo ook in het nieuwe beeldhouwwerk. Daarnaast is de evolutie van de kunst van De Bruyckere ondenkbaar zonder de invloeden van de Oude Meesters, onder wie Hans Memling. Het werk van Berlinde De Bruyckere verbindt de wereld van de hedendaagse sculptuur met de erfenis van de Oude Meesters, en de religieuze iconografie met de geschiedenis van de zorg. Het beeldhouwwerk slaat zo een brug tussen het historische hospitaalverhaal en onze eigentijdse belevingswereld. Een perfecte toevoeging aan onze collectie en aan de opstelling van het Sint-Janshospitaal.

‘Liggende-Arcangelo II’ van Berlinde De Bruyckere is vanaf 16 december 2023 te zien in het gloednieuwe Sint-Janshospitaal (Mariastraat 38, Brugge).

Foto 2 Liggende Arcangelo

Foto's: © Mirjam Devriendt

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht