Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Opening december 2023: een gloednieuw Sint-Janshospitaal

22 februari 2023

Het Sint-Janshospitaal krijgt op dit moment een complete make-over. Hoe het volledig vernieuwde museum en de nieuwe, eigentijdse opstelling er precies zullen uitzien? Dat kan je ontdekken vanaf zaterdag 16 december 2023. Maar speciaal voor wie – net als wij – niet kan wachten, lichten we alvast een tipje van de sluier.

Sint Janshospitaal Musea Brugge 4
Sint Janshospitaal Musea Brugge 6
12de-eeuws hospitaal

Als één van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen van Europa staat het magnifieke Sint-Janshospitaal al bijna negen eeuwen te schitteren in het hart de Brugse binnenstad. Gastvrijheid en zorg zijn sinds de oprichting in de twaalfde eeuw vervlochten met het DNA van het hospitaal. Iedereen die verzorging of een slaapplek nodig had, was er welkom - ongeacht afkomst of klasse.

In de nieuwe opstelling van het museum zal de bezoeker dan ook centraal staan. Het museum wordt een plek die letterlijk en figuurlijk tot het hart zal spreken. Vertrekkend vanuit de fascinerende geschiedenis van het hospitaal, schept de vernieuwde opstelling van het museum een eigentijdse en dynamische kunstbeleving voor iedereen.

Sint Janshospitaal Musea Brugge 5

Een tipje van de sluier (renders: Bailleul Ontwerpbureau)

Sint Janshospitaal Musea Brugge 4
Reliekschrijn ursula Musea Brugge
Reliekschrijn van de Heilige Ursula

Het museum neemt je onder meer mee langs de schitterende schilderijen van Memling, onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het gebouw, én langs verrassende hedendaagse werken. Samen vertellen ze historische en universele verhalen rond zorg, empathie en gastvrijheid. Het nieuwe Sint-Janshospitaal wordt een warme plek waar beleving, gastvrijheid en genezing centraal staan, zoals het door de eeuwen heen altijd is geweest.

Een nieuw topmuseum in het unieke decor van een middeleeuws hospitaal: vanaf 16 december 2023.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht