Sluiten

Start bouw: een grote stap richting nieuwe expohal BRUSK

18 april 2023

Op de Garenmarktsite in het hart van de stad Brugge verrijst een gloednieuw museumgebouw. BRUSK wordt het cultureel paradepaardje van Musea Brugge, Stad Brugge en Vlaanderen. Een state-of-the-art tentoonstellingshal van wereldniveau dat een echte kwaliteitsinjectie brengt in het culturele landschap van Brugge en Vlaanderen. Na de sloopwerken en het archeologisch onderzoek gaat vandaag (18 april) de bouw van BRUSK officieel van start.

BRUSK signange facade 01
Afbraakwerken BRUSK c Femke Denhollander
© Femke den Hollander

Start bouw

De sloop van de voormalige schoolgebouwen van het Sint-Andreasinstituut en het archeologisch onderzoek op de Garenmarktsite zijn na acht maanden afgerond. Tijd voor een nieuw hoofdstuk in het BRUSK-verhaal: de start van de bouw. Vandaag wordt de eerste funderingspaal van BRUSK geboord in aanwezigheid van minister-president Jan Jambon en burgemeester De fauw. Een belangrijke mijlpaal voor de realisatie van BRUSK. BRUSK wordt een nieuwe cultuurtempel in Brugge, maar ook een plek voor ontmoeting, ontspanning en inspiratie.

Tegelijk met de bouw van BRUSK wordt ook een nieuw onderzoekscentrum voor Musea Brugge gerealiseerd: BRON. Dat gebouw komt naast de tentoonstellingshal en zal ruimte bieden voor onderzoek naar de collectie van Musea Brugge.

Openingsfestival en -expo

In het voorjaar van 2025 zal de tentoonstellingshal klaar zijn. Daarna volgt een periode van klimatisering. Dat betekent dat het gebouw de optimale klimaatomstandigheden moet krijgen vooraleer Musea Brugge oude of kwetsbare kunst binnen kan brengen. In 2025 zal er dus nog geen openingstentoonstelling zijn. Wel komt er een groot openingsfestival in en rond BRUSK met verschillende evenementen en uiteenlopende kunstvormen. De museumsite wordt een bruisende ontmoetingsplek in hartje Brugge waar kunst, kennis, inspiratie en ontspanning samenkomen, al vanaf dag één.

BRUSK Grote hal Musea Brugge

In het voorjaar van 2026 staan de twee openingstentoonstellingen gepland: één met oude en één met hedendaagse kunst. Vanaf dan vind je in BRUSK jaarlijks verschillende tentoonstellingen van het hoogste niveau, van zowel oude, moderne als hedendaagse kunst uit alle windstreken. Bovendien zal elke tentoonstelling een straffe publieksprogrammatie hebben, met tal van inspirerende activiteiten.

BRUSK wordt dus niet alleen een echt tentoonstellingsparadijs, maar ook een nieuwe cultuurtempel in Brugge. Een ongeziene culturele impuls die Brugge en Vlaanderen cultureel op de kaart zal zetten.

042023 Persmoment Start Bouw BRUSK c Femke den Hollander 2
042023 Persmoment Start Bouw BRUSK c Femke den Hollander 18
042023 Persmoment Start Bouw BRUSK c Femke den Hollander 44
042023 Persmoment Start Bouw BRUSK c Femke den Hollander 63
042023 Persmoment Start Bouw BRUSK c Femke den Hollander 71
042023 Persmoment Start Bouw BRUSK c Femke den Hollander 96
042023 Persmoment Start Bouw BRUSK c Femke den Hollander 97
042023 Persmoment Start Bouw BRUSK c Femke den Hollander 102

Persmoment: 18 april 2023 • Foto's: (c) Femke den Hollander

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht

Ontdek meer over BRUSK

BRUSK