Sluiten

Nieuwe aanwinst: Ambrosius Benson, Heilige Familie

17 april 2019
Indekijker Aanwinst Ambrosius Benson

Ambrosius Benson, Heilige Familie, 1525-1530

Jezus zit op de arm van zijn moeder. Zij rechterarmpje heeft hij om haar hals geslagen, terwijl hij met zijn andere hand een walnoot uit een schaal neemt die hem door Jozef wordt aangereikt. Deze intieme scène geeft een alledaags en toegankelijk beeld van de jonge heilige familie. De kracht van dit werkje zit in de kleine schaal, het sobere kleurgebruik, de grote detaillering en de sterke licht-donker werking. Benson wist met dit werk de juiste snaar te raken in het steeds grotere verlangen van de gelovigen om de menselijke kant van Jezus en Maria te ontdekken.

De kunstenaar in Brugge

Benson arriveert in 1510 in Brugge vanuit Lombardije. Zijn Italiaanse achtergrond is vooral goed te zien in de sterkte schaduwwerking die sfumato wordt genoemd. Na een korte periode in de werkplaats van Gerard David, vestigt hij zich als zelfstandig meester. Hij wordt één van de meest succesvolle Brugse meesters van de eerste helft van de 16de eeuw. Hij domineert de exportmarkt van schilderijen naar voornamelijk Spanje en heeft veel invloed op zijn tijdgenoten Gerard David, Adriaen Isenbrandt en Pieter Claeissens I.

Werk van Benson in Brugge

De enorme productie van zijn atelier en navolgers maakt het soms moeilijk om de eigenhandige werken van Benson te onderscheiden. Musea Brugge bezit meerdere werken uit het oeuvre van deze meester. Dit schilderij vult de Brugse collectie op een belangrijke manier aan.

Groeningemuseum