Eind 2025 opent in het hart van de Brugse binnenstad een bruisende kunstsite. Op die site aan de Garenmarkt wordt vandaag druk gewerkt. Want Brugge bouwt er niet alleen de nieuwe expohal BRUSK, maar start vandaag (7 november) ook aan de renovatiewerken van onderzoekscentrum BRON. Een nieuwe mijlpaal in het BRUSK-verhaal.
Vlak naast BRUSK - de nieuwe Brugse expohal in opbouw - staat een oud schoolgebouw uit 1931. Hier opent eind 2025 het nieuwe onderzoekscentrum van Musea Brugge de deuren. BRON zal onderzoek op de collecties van Musea Brugge faciliteren, toegankelijk maken en stimuleren. Het resultaat wordt een ‘bron’ van kennis over de collecties en de geschiedenis van Brugge, die een stevige basis vormt voor de museumwerking van de toekomst. Met BRON wordt Brugge een professioneel kunstwetenschappelijk centrum met internationale uitstraling rijker.
BRON wordt een kennis-hub waar alle informatie en expertise rond de rijke en diverse collecties van Musea Brugge binnen handbereik is. Een plek voor diepgaand, object-based onderzoek voor onderzoekers van over de hele wereld, maar ook voor studenten, museumgidsen en erfgoedliefhebbers die meer willen weten over de Brugse collecties.
Het onderzoekscentrum absorbeert de werking van het Vlaams Onderzoekscentrum voor Kunst in de Bourgondische Nederlanden en breidt zijn onderzoekswerking uit naar de hele collectie. Van de wereldberoemde Vlaamse primitieven en de invloedrijke 19e eeuw tot toegepaste kunsten en hedendaagse cultuuruitingen.
BRON zal plaats bieden aan de kantoren van de onderzoekers van Musea Brugge, overlegruimtes en inspirerende brainstormhubs. Het hart van de werking in BRON bevindt zich in de museumbibliotheek. De nieuwe museumbibliotheek zal niet alleen een toegangspoort zijn tot alle relevante informatie rond de collecties van Musea Brugge. Het wordt een dynamische plek die gericht is op kennisdeling, waar onderzoekers en erfgoedliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten en informatie kunnen uitwisselen.
De toegankelijkheid van de collecties in combinatie met een inspirerende setting en persoonlijke dienstverlening, dat is wat BRON uniek maakt. En daar zal de museumbezoeker ook van kunnen genieten. Het onderzoek dat BRON zal voortbrengen, zal zich namelijk vertalen in verrassende tentoonstellingen in BRUSK, wetenschappelijk onderbouwde museumopstellingen, boeiende lezingen en evenementen en een unieke kunstbeleving in het Brugse Museumkwartier.
BRON zal ook de deuren naar de rijke prentencollectie van het Prentenkabinet openstellen voor onderzoekers. Dankzij een fysieke verbinding tussen BRUSK en BRON kan werk op papier veilig en snel getransporteerd worden tussen het depot in BRUSK en de consultatieruimte in BRON. Die vergrote toegankelijkheid van de prentencollectie zal zorgen voor meer onderzoek naar en een betere kennis van de meer dan 23.000 werken op papier. Een collectie die in 2022 nog werd uitgebreid met meer dan 2.000 werken van de Stichting Van Caloen, met onder meer tekeningen van Michelangelo, Jordaens en Boucher (lees meer).
Maar vooraleer BRON de deuren kan openstellen voor onderzoekers en geïnteresseerde bezoekers, ondergaat het oude schoolgebouw de komende twee jaar een metamorfose. Vandaag starten de renovatiewerken onder begeleiding van het team van Facilitair Beheer van Stad Brugge. In de eerste fase wordt de recentere aanbouw afgebroken om meer licht en openheid te creëren en om de oorspronkelijke gevel uit 1931 in ere te herstellen. Daarna wordt de binnenkant onder handen genomen.
Net zoals het nieuwbouwproject BRUSK, zijn de plannen van BRON gemaakt met oog voor ecologische duurzaamheid. Onder BRUSK is een BEO-veld aangelegd dat energie uit de bodem onttrekt en op een rendabele manier zorgt voor warmte in de winter en koelte in de zomer. Naast BRUSK zal ook BRON en later ook de andere locaties van het Museumkwartier hierop aangesloten worden.
BRON is een project voor Musea Brugge, gerealiseerd door het ontwerpteam Robbrecht & Daem en Olivier Salens Architecten, de dienst Facilitair Beheer van Stad Brugge, NNOF, Blaton Red
Met gewaardeerde steun van Stad Brugge en de Vlaamse overheid